Mogelijk beschermde diersoorten op Plan Hutten, extra onderzoek nodig

Foto:

Uit een eerste ecologische verkenning dat voor het nieuwbouwplan Hutten in Geesteren is uitgevoerd, blijkt dat er nader onderzocht moet worden of de bouwactiviteiten enig effect hebben op een foerageergebied van vleermuizen en om te bepalen of de hazelworm, een soort hagedis, voorkomt in het plangebied. Dat meldt de gemeente Tubbergen in het zogeheten voorontwerp bestemmingsplan, dat ter goedkeuring naar de gemeenteraad gaat.

Vanwege werkzaamheden die uitgevoerd worden aan een aangrenzende houtwal is tevens nader onderzoek nodig naar het voorkomen van jaarrond beschermde nesten en om te bepalen of hier vleermuizen hun verblijfplaats hebben.
Langdurig onderzoek
Het nadere onderzoek wordt uitgevoerd vanaf deze winter tot oktober 2015. Deze periode is relatief lang vanwege de geschikte onderzoeksperiodes voor de verschillende soorten.
De verwachting is niet dat de resultaten van het nader onderzoek aan de uitvoering van het bestemmingsplan in de weg zal staan, zo meldt de gemeente ter geruststelling. Wel wordt er rekening mee gehouden dat voor de uitvoering van bepaalde werkzaamheden mogelijk een ontheffing van de Flora- en faunawet aangevraagd zal moeten worden en/of dat er bepaalde maatregelen getroffen moeten worden.
Flexibel nieuwbouwplan
Het plangebied Hutten zal grotendeels worden ingevuld met vrijstaande en dubbele woningen. Een deel van de woningen wordt uitgegeven ten behoeve van CPO. Hiervoor geldt dat naast vrijstaande en dubbele woningen ook rijwoningen tot de mogelijkheden behoren.
Het voorlopige verkavelingsplan gaat uit van 38 woningen, maar door de flexibele planopzet kan dit aantal licht wijzigen. Er is namelijk niet specifiek voor iedere woning een bouwvlak opgenomen, maar er wordt gewerkt met bouwstroken. Om wel voldoende duidelijkheid te kunnen bieden, is in de planregels bij dit voorontwerp bepaald dat er binnen het plangebied maximaal 42 woningen gebouwd mogen worden. 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen