“NAM moet wegblijven uit Twentse bodem”

Foto: Novum Media / Jan Sibon

Voormalig CDA-raadslid en oud-inwoner van Mander André Weeink maakt zich grote zorgen over het injecteren van afvalwater door de NAM in de bodem van Noordoost Twente. “Waar zijn we mee bezig?”, vraagt hij zich hardop af. En met de ervaring met de ‘Teerput van Vasse‘ in het achterhoofd doet hij dringend beroep op de gemeenteraad van Tubbergen en het college om het welzijn van de inwoners te garanderen door het injecteren een halt toe te roepen.

Weeink: “Als ik hoor dat de injectieput TUB 10 lekt en dat dit ook het geval bij injectieput TUB 7 is, maak ik mij ernstige zorgen over het verontreinigen van het grondwater en bodemdalingen die aardbevingen tot gevolg kunnen hebben. De gemeentelijke politiek moet samen met de buurgemeenten die het aangaat de handen in elkaar slaan en dit gebeuren een halt toe roepen. Hebben wij dan niet geleerd van de naweeën van de teerput in Vasse? Ik vind dat het gemeentebestuur verantwoordelijk is voor het welzijn van de inwoners en doe hierbij een noodoproep aan de gemeenteraad van Tubbergen en het college van B en W om dit gebeuren per direct een halt toe te roepen.”

Luisteren naar waarschuwingen

“Er is geen enkele duidelijkheid over de risico’s die het injecteren met zich meebrengt, alleen dat wetenschappers zeggen dat het niet verantwoord is om door te gaan met deze operatie. Dit zegt genoeg! Als ik lees dat inspectierapporten van de NAM geheim blijven, krijg ik een onderbuikgevoel”, benadrukt Weeink.

Garantie van veiligheid

Het welzijn van de inwoners gaat boven alles, laat Weeink weten. “We zijn naar de stembus gegaan om er voor te zorgen dat onze politieke vertegenwoordigers zich hard maken voor onze belangen. Mijn advies is doe dat dan ook en houd het niet alleen bij praten. Ons nageslacht moet ook kunnen profiteren van deze mooie omgeving die wat de natuur betreft tot de mooiste van Nederland mag worden gerekend. Als er onafhankelijk onderzoek komt wat de provinciale politiek wil afdwingen, moet er 200% garantie worden gegeven dat het veilig is. Kan die garantie niet worden gegeven, dan moet de politiek zich roeren en laten zien wie het voor het zeggen heeft in deze gemeente.”

Weeink: “Zorg dat het injecteren stop wordt gezet om de inwoners en het nageslacht te beschermen. We zitten niet te wachten op milieuverontreiniging of aardbevingen. Zolang er geen duidelijkheid over de kwaliteit van de huidige putten en leidingen is en rapporten nog steeds geheim blijven, moet de NAM wegblijven uit onze Twentse bodem.”

Reacties