RECRON woedend op gemeente Tubbergen

Foto: Redactie

Vlak voor de Kerst zijn bezitters van stacaravans voor 2015 een verhoging van de forensenbelasting opgelegd van ruim 170% (het tarief stijgt van €105 naar €286) door de gemeente Tubbergen. “Dit zijn ronduit idiote verhogingen”, aldus Martin Maassen, RECRON regiomanager Overijssel en voorzitter Gastvrij Overijssel. “Dit moet echt met vertegenwoordigers van de gemeente besproken worden. We zullen alternatieven moeten gaan bespreken, willen we voorkomen dat de toeristische gasten worden weggejaagd uit het mooie Twentse land.” In buurgemeente Dinkelland (waar Tubbergen ambtelijk zeer nauw mee samenwerkt) is dit tarief inmiddels sluipenderwijs ook bereikt, zo laat de belangenorganisatie weten.

Daarmee wordt in beide gemeenten door een eigenaar van een stacaravan (die gemiddeld 6 maanden beschikbaar is voor recreatief gebruik) meer aan de gemeenten betaald dan veel bezitters van woningen die 12 maanden in gebruik zijn. Met deze tarieven staan beide gemeenten nu aan de top waar het de forensenbelastingtarieven betreft voor recreatieobjecten op bedrijfsmatig geëxploiteerde grond (voor uitgeponde objecten geldt in veel gemeenten een andere regime) in Overijssel.

In gesprek

RECRON heeft inmiddels een afspraak met vertegenwoordigers van de gemeente Dinkelland en Tubbergen om te praten over alternatieven. Gedacht kan worden aan het Haaksbergse model waarbij vaste standplaatshouders op gewone terreinen veel lager worden aangeslagen dan eigenaren van echte tweede woningen. Uiteraard komt ook het omzetten van forensenbelasting in een veel lager tarief aan forfaitaire toeristenbelasting aan de orde.

RECRON roept in ieder geval haar recreatieondernemers en hun gasten op bezwaar te maken tegen deze forse forensenbelastingverhoging.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen