Geslaagde nieuwjaarsbrunch voor mantelzorgers

Dit jaar geen traditionele nieuwjaarsreceptie, maar een mantelzorgbrunch. De traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Tubbergen stond daarom afgelopen zaterdag in het teken van de mantelzorger, iemand die een naaste bijstaat.

Er wacht de gemeente een jaar van vele veranderingen in de zorg. Een jaar waarin gemeenten verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken, ouderen én aan mantelzorgers. Voor de mantelzorgers dus ook een jaar van veranderingen. Mantelzorg; inmiddels een ingeburgerd begrip en niet meer weg te denken uit onze samenleving. Mantelzorg is intensief en dat beseft het college van B&W zich goed. Zij deden daarom graag iets terug om het jaar 2015 samen goed te starten.

Er waren zeker 150 mantelzorgers aanwezig. Daaronder ook de familie Weghorst, wonende aan de Manderveenseweg in Tubbergen. Zij zorgen voor hun gehandicapte zoon, die enkele maanden te vroeg geboren werd. “In de jaren ’80 was dat nog een groot probleem. Tegenwoordig kunnen ze er meer mee. Hij kreeg een hersenbloeding en raakte zo deels verlamd. Wij zorgen sindsdien voor hem. En met alle liefde hoor, het is geen móéten of zoiets. Sinds enkele jaren woont hij naast ons, dus zelfstandig maar toch direct in de buurt. Wat de gemeente aangaat, daarmee hebben we eigenlijk alleen goede ervaringen. Er waren wel allerlei regels, maar van toenmalig wethouder Van der Vinne mochten we toch doorgaan. ‘Wat nou kubieke meters’, zei hij nog. ‘Het is toch duidelijk dat dit nodig is?’. Toen konden we snel aan de slag. Als er iets is, trekken we wel aan de bel.”

“Jullie staan er niet alleen voor”

Een goede start is er zeker gemaakt. De brunch werd goed ontvangen, er werd heerlijk gegeten en nog belangrijker; mensen waren er even helemaal uit en hadden even een momentje voor zichzelf. Burgemeester Stegers trapte af met zijn nieuwjaarstoespraak en wethouder Tom Vleerbos vertelde over de laatste stand van zaken wat betreft de veranderingen in de zorg. Ook stelde Tom Vleerbos 3 externen partijen voor: Stichting Welzijn Tubbergen, SIZ Twente en het Algemeen Maatschappelijk Werk. “Jullie staan niet alleen en voor de momenten dat het even moeilijker wordt voor jullie zijn deze mensen er voor jullie, schroom niet om straks even bij hen langs te lopen”, aldus Vleerbos.

Het college van B&W mengde zich tussen de mantelzorgers en sprak uitgebreid met hen. De ervaring, kennis en kunde van de mantelzorgers is van groot belang voor de gemeente en dus voor de ontwikkeling van het toekomstige mantelzorgbeleid. Cabaretier Thijs Kemperink leukte de bijeenkomst op met zijn befaamde stand-up comedy. Er werd hartelijk gelachen, gegeten en gepraat. Kortom, een goede en fijne bijeenkomst die werd afgesloten met een presentje voor iedereen.

Reacties