Betaalbare huur- of koopwoning voor Tubbergse jeugd binnen handbereik

Foto: Redactie

Waar zijn ze, de jongeren die naar eigen zeggen in Tubbergen en omstreken op zoek zijn naar een betaalbare huur- of koopwoning? De wethouder van o.a. woningbouw, Roy de Witte, vroeg het zich hardop af tijdens de gisteravond gehouden bijeenkomst over jongerenhuisvesting. Want de animo viel met in totaal 7 of 8 jongelui eigenlijk alle aanwezigen flink tegen. “Aannemers, makelaars en financiële partijen hebben zich vooraf bij me gemeld om te vragen of ze hier bij mochten zijn, maar wij wilden juist een zo informeel mogelijke setting creëren voor de geïnteresseerden die zouden komen. Dat laatste is gelukt, maar ik had gewoon op veel meer animo onder jongeren gehoopt.”

Toch waren er naderhand redenen genoeg om met genoegen terug te kijken op de bijeenkomst. “We hebben er echt wat van opgestoken”, gaf Johan Hofhuis van Woningstichting Tubbergen (WST) ruiterlijk toe. “Als je hier zo met elkaar van gedachten kunt wisselen en elkaars ideeën aanhoort, dan is dat zeker waardevol. Ook waar het gaat om hoe jongeren het dan kennelijk – via een andere weg – alsnog zelf oplossen, mochten wij ze niks kunnen bieden. Althans, als ze dat idee hebben. Al zijn we als woningstichting natuurlijk wel aan bepaalde voorwaarden gehouden, waar een particuliere huurder geen ‘last’ van heeft. Maar die heeft weer minder aanbod en dat gecentreerd op één of misschien enkele locaties.”

Er werd ook gesproken over een vermeende ‘generatiekloof’ en communicatieproblemen. De Witte (27): “Onze generatie, ik reken mezelf ook nog gewoon tot de jongeren, is meer van ‘vandaag bedacht, morgen de sleutel’. De gemeente en andere officiële instanties willen juist graag in gesprek om achter de behoefte te komen, ook om daar in de toekomst op in te kunnen spelen. De jongeren laten zich echter niet goed vangen in een inschrijflijst of iets dergelijks. Het is dus lastig om tot elkaar te komen, dat blijkt vanavond nog maar weer eens.”

‘Extra woningen nodig’

Volgens de woonvisie die de gemeente in samenwerking met adviesbureau Companen heeft opgesteld moeten er tot 2024 zeker 520 woningen bij worden gebouwd in de gemeente Tubbergen, om te kunnen voorzien in de behoefte. Opmerkelijk is hoe weinig woningen er te koop staan, in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Daarnaast werd er hier nog gebouwd, terwijl de bouwcrisis al lang en breed had toegeslagen.

Samen bouwen

CPO, dat onlangs nog in Albergen werd ingezet met 7 deelnemers op een bepaalde locatie, werd door gemeentelijk beleidsmedewerker Guus Starink aangestipt. “Waar eerder de gemeente en projectontwikkelaars/bouwbedrijven uitstippelden hoe het eruit kwam te zien, zitten de toekomstige bewoners aan tafel en hebben ze de touwtjes nadrukkelijk in handen”, legde De Witte uit. “Als je met een groepje iets wilt, kunnen we als gemeente zijn heel wat voor je betekenen. Dan ben je echt tamelijk machtig. Dus kom maar op! Het scheelt de bouwer uiteindelijk ongeveer 10% á 15% op het totaal qua kosten.”

De Witte benadrukte dat het niet van vandaag op morgen klaar is, een CPO-project. “Ik gaf Albergen al als voorbeeld. Daar heeft het in totaal – schat ik zo – wel 2 jaar in beslag genomen. Soms dachten we ‘komt dat wel goed?’ en andere keren hadden we juist zoiets van ‘yes, weer een stapje verder’. Ook omdat het in zo’n geval een groep is, krijg je een heel dynamisch proces. Maar het is gelukt en de contracten zijn getekend, zoals bekend.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen