Kosten paspoort, ID en rijbewijs het laagst in Tubbergen en Dinkelland

Foto: Mark Mensink

De kosten voor een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs zijn dit jaar in Tubbergen en Dinkelland een stuk lager dan in de rest van Twente. In beide gemeenten daalden de prijzen voor deze documenten in vergelijking met 2014. In de rest van Twente bleven de kosten hetzelfde of stegen deze zelfs licht.

Dat bleek uit een analyse van het COELO, het onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij vergeleken per gemeente de tarieven voor een paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs of uittreksel vanuit de BRP.

Roze pasje

De tarieven in Dinkelland en Tubbergen liggen onder het landelijke gemiddelde. De andere gemeenten in Overijssel hanteren vrijwel allemaal het maximumtarief.

Dinkelland en Tubbergen behoren tot de goedkoopste gemeenten van Nederland. Gemiddeld gezien stegen de tarieven met bijna €0,20. Een rijbewijs kost in Tubbergen en Dinkelland nu €31. In de rest van Twente betaalt een aanvrager rond de €38 voor het roze pasje.

De kosten voor een paspoort  zijn in Tubbergen en Dinkelland €58,50 en voor een identiteitskaart tel je €51 neer in die gemeenten. Daarbuiten zijn Twentenaren ongeveer €67 voor een paspoort en ongeveer €53 voor een ID-kaart kwijt.

Grotere verschillen zijn zichtbaar als het gaat om het uittreksel BRP (voorheen GBA). Enschedese inwoners betalen voor dit document in hun gemeente €15,80, terwijl de inwoners in Dinkelland en Tubbergen hier maar €5 voor betalen.

Landelijk

Gemiddeld kost een paspoort €67, een identiteitsbewijs €53 en een rijbewijs €38 in Nederland. Het goedkoopst is een paspoort in het Zeeuwse Sluis (€51). Een rijbewijs aanvragen is goedkoopst voor de inwoners van Vlieland (€29).

Reacties