Huisartsen en gemeente op de bres voor goede jeugdzorg

Foto: Redactie

Voor zover bekend een unicum in Nederland, elke huisarts in de gemeente Tubbergen en de gemeentelijke organisatie zelf die de handen ineenslaan om de lokale jeugdzorg tot in de puntjes te regelen. Daartoe zijn gisteravond de eerste overeenkomsten gesloten met huisartsen Mark Vermoolen, Han Born, Anne Taylor en Meta Feith.

De huisartsen en de gemeente hebben duidelijke afspraken gemaakt over de onderlinge samenwerking, uitwisseling van informatie en eventuele verwijzing naar Team Ondersteuning & Zorg.

Passende jeugdhulp

Sinds de invoering van de nieuwe Jeugdwet zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor alle vormen van jeugdhulp, voor de uitvoering van de kinderbeschermingsmaatregelen, jeugdreclassering en het advies/meldpunt voor wat betreft huiselijk geweld en kindermishandeling. “Dat betekent niet dat wij als gemeente zijnde jongeren gaan opvangen, maar wel dat we kunnen verwijzen naar alle vormen van jeugdhulp”, vertelt wethouder Tom Vleerbos. “Ook huisartsen mogen dat natuurlijk. En om nu te voorkomen dat dit dubbel wordt gedaan en er dus niets gebeurt, gaan we nauw met elkaar samenwerken. We verwachten hierdoor dat kinderen en jongeren beter passende hulp zullen krijgen die nodig is.”

‘Goede samenwerking, korte lijnen’

Met de samenwerking hopen de gemeente en de huisartsen goede jeugdzorg te kunnen leveren. Beide partijen zijn dan ook blij met het convenant. “De manier waarop de zorg sinds 1 januari is ingericht is voor ons allemaal nieuw, maar daar mogen onze patiënten natuurlijk niet onder lijden”, vindt huisarts Anne Taylor. “Zij moeten niet alleen snel en adequaat geholpen kunnen worden, het moet ook voor hen duidelijk zijn waar zij terecht kunnen met hun problemen. Dat kan alleen door een goede samenwerking en korte lijnen. Die zijn nu binnen deze overeenkomst gewaarborgd.”

De afspraken zijn op dit moment nog vooral gericht op kinderen, jongeren en gezinnen, maar worden in de loop van dit jaar verder ingevuld en verbreed naar alle doelgroepen.

Beroepsgeheim blijft in tact

Ook het beroepsgeheim van de huisarts de privacywetgeving, welke o.m. bepaald dat medische gegevens niet door anderen dan de behandeld medisch specialist ingezien mogen – tenzij strikt noodzakelijk in bijvoorbeeld een noodgeval, is een belangrijk onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst. “Daar houden we ons strikt aan”, benadrukt de wethouder. “We hebben met de huisartsen afgesproken dat we in 2015 één keer per kwartaal samen kijken in hoeverre de gemaakte afspraken werkzaam, efficiënt en effectief zijn. Zo kunnen we zaken, mocht dat nodig zijn, voor 1 januari 2016 aanpassen.”

“Ik leg het vaak zo uit dat wij huisartsen tijdens de bijeenkomsten ons als een soort voyeur dienen op te stellen. Dat klinkt misschien wat gek, maar ik bedoel daarmee te zeggen dat we wel mogen ‘spieken’ of ‘meekijken’ en verder ons zeer terughoudend moeten opstellen”, verduidelijkt huisarts Taylor. “Alleen in het geval dat onze kennis over de cliënt in kwestie aansluit bij hetgeen door anderen op tafel wordt gelegd, en alleen mits nodig, zouden we onze mond open moeten doen. Verder hebben we ons, om zeer goede redenen, te houden aan ons beroepsgeheim.”Huisartsen ondertekenen convenant

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen