Extra miljoenen voor Tubbergen, maar wethouder rekent zich niet rijk

Foto: Gemeente Tubbergen

“Het is net een loterij, maar dan anders.” Tom Vleerbos, wethouder van financiën, lacht erbij als hem wordt gevraagd naar het nieuws dat de gemeente Tubbergen waarschijnlijk meer geld van de overheid krijgt. “Maar serieus, dit is eigenlijk een soort reparatie van eerdere berichten. En let wel, dit is nog een concept. Het is dus afwachten wat het definitieve bedrag zal zijn.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte eerder deze week bekend dat Tubbergen vanaf komend jaar meer geld (ongeveer €1,2 miljoen) zal krijgen vanuit het gemeentefonds dan eerder voorzien was en hierdoor opeens een ‘voordeelgemeente’ wordt genoemd. Grotere gemeenten, zoals Enschede, krijgen volgens de nieuwe berichten juist minder geld. Die staan hierdoor op de achterste benen en komen in verzet tegen het voorstel van het rijk.

‘Hand gewoon op de knip houden’

Zoals het er nu naar uitziet wordt Tubbergen op andere vlakken juist weer gekort, zoals binnen het sociale domein (zorg, uitkeringen). Wel zijn ook daar voor de wethouder hoopgevende berichten te beluisteren. “Men moet desondanks niet zomaar concluderen dat we er op vooruit gaan; er zijn plussen maar ook minnen. Daarbij is nog helemaal niet bekend wat we gaan uitkeren, simpelweg omdat we dat nog nooit eerder hebben gedaan. Immers, pas sinds dit jaar hebben gemeenten er een aantal zorgtaken en -verantwoordelijkheden bij gekregen. Dit alles maakt dat nog veel onzeker is”, legt wethouder Vleerbos uit. “Het gaat bij ieder signaal uit Den Haag heen en weer, vandaar dat we nu hard aan het rekenen zijn of we er überhaupt wat mee opschieten – voor zover we dat kunnen inschatten en wetende wat we nu weten. Eigenlijk hadden we afgelopen week daarover een raadsbrief uit willen doen, maar dat is helaas niet gelukt. Komende week doen we dat alsnog. Daarin zullen de cijfers van de overheid nader toegelicht worden.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen