Toneelspelers uit gemeente Tubbergen schitteren in korte speelfilm

Foto: CC0

Wat ‘eigen kracht’ nou precies inhoudt, werd tijdens de opnames van de korte speelfilm Omzien naar Elkaar door een groep inwoners van Dinkelland en Tubbergen bewezen.

De film is bedoeld om inwoners van de beide gemeenten te informeren over de manier waarop de zorg met ingang van dit jaar is ingericht. Dat de zorg een metamorfose heeft ondergaan, dat weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar wat er nu precies veranderd is en waar je nu terecht kunt met vragen op het gebied van zorg, jeugd en werk, is nog lang niet voor iedereen duidelijk.

Twents als voertaal

De film die door de gemeente is gemaakt, laat op laagdrempelige manier zien wat er nu precies wordt bedoeld met termen als Eigen Kracht en Omzien naar Elkaar. Ook de rol van het Team Ondersteuning & Zorg (Team OZ) komt aan bod. “Bij het schrijven van het scenario is er veel overleg geweest met de consulenten van het Team OZ”, vertelt de Tubbergse wethouder Tom Vleerbos. “Er is geprobeerd om de situaties waarin zij met inwoners om tafel komen te zitten, zo natuurgetrouw mogelijk na te bootsen. En net als in het echt, wordt er in de film ook grotendeels Twents gesproken.”

Toneelverenigingen positief

De acteurs zijn leden van toneelverenigingen uit Fleringen, Saasveld, Albergen, Rossum en Geesteren. Ook de Denekampse Brasserie ’t Peerke leverde een actrice. “We hebben alle toneelverenigingen in Dinkelland en Tubbergen gevraagd of zij mee wilden werken aan deze film”, vertelt wethouder Ilse Duursma uit Dinkelland. “Daar werd direct heel positief op gereageerd. Dat kwam ook tijdens het filmen naar voren. Alle acteurs namen 2 dagen vrij van hun school of werk om mee te kunnen doen. De film is grotendeels opgenomen bij de familie Protzman, voor wie werkelijk niets te gek was. We hoefden zelf niet eens op zoek naar rekwisieten, alles wat we nodig hadden, werd in een oogwenk tevoorschijn getoverd door mevrouw Protzman. Ook zijn er een aantal scenes opgenomen bij Stal Schröder. De manier waarop iedereen enthousiast de schouders eronder zette, was eigenlijk het schoolvoorbeeld van Eigen Kracht en Omzien naar Elkaar. Alleen dat al, was voor ons heel bijzonder om te ervaren.”

In première

Vanmiddag ging bij het gemeentehuis in Dinkelland de rode loper uit voor de officiële première in het gemeentehuis in Denekamp. Daarna is de film te zijn via de websites van Tubbergen en Dinkelland en tijdens presentaties in de dorpen over de veranderende zorg.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen