CDA waarschuwt voor financiële ‘luchtfietserij’

Foto: CDA Tubbergen

De mogelijke meevaller voor de begroting die de gemeente Tubbergen gaat krijgen, dient niet meteen te worden gebruikt om de lasten van burgers te verminderen. Dat vindt coalitiepartij CDA.

“In financieel opzicht vinden er veel bewegingen plaats. Zo is onze gemeente van een ‘nadeel-gemeente’ plots aangemerkt als een gemeente waar financiële meevallers te verwachten zijn”, vertelt Tonny Busscher (CDA). “Mochten er daadwerkelijk potentiele meevallers zijn, dan wil het CDA kunnen anticiperen op mogelijke tegenvallers in de zorg of indien mogelijk uitvoering geven aan het oorspronkelijke beleid. Door de veranderingen, die per 1 januari 2015, zijn doorgevoerd in de zorg is er nog weinig ervaring in deze – inclusief de gehele financiële afwikkeling.”

‘Discussie komt te vroeg’

Ook vindt het CDA dat tussentijds wijzigen van OZB-tarieven het gehele begrotingsproces, wat jaarlijks wordt uitgevoerd, compleet ondermijnd. Busscher: “En het CDA hecht grote waarde aan een solide en gedegen financieel beleid. Gaan we bij eventuele tegenvallers de OZB weer terugdraaien? Of gaan we de ombuigingen die in gang zijn gezet bij de bibliotheek en de muziekschool ook weer terugdraaien? Terwijl we rekening moeten houden met een groot financieel tekort bij de brandweer van bijna een half miljoen euro.”

Tijdelijk lapmiddel

“Natuurlijk streeft ook het CDA naar lastenverlichting voor de burgers. Dit hebben we ook in de begroting voor 2015 gedaan in het verlagen van de tarieven op afval en d.m.v. een veranderd afvalbeleid wordt dit ook bewerkstelligd in 2016. Hoezo lastenverzwaring?”, vraagt Busscher zich hardop af. “Het is uitermate aantrekkelijk om, nu er zich een mogelijke meevaller voordoet, dit onmiddellijk als lastenverlichting van de burgers van onze gemeente aan te merken. Uiteraard zal dit een kortstondige ‘hoera-sfeer’ opleveren. Wij vragen ons echter af of we dan ook bij elke tegenvaller de lastenverzwaring weer onmiddellijk doorberekenen aan de burgers. Het mag duidelijk zijn, we streven naar een solide financieel beleid.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen