‘Bij toename sluipverkeer de Duitse grensovergang van Langeveen afsluiten’

Foto: Freenet.de

Gisteravond heeft de fractie Gemeentebelangen/VVD aandacht gevraagd voor de aanstaande afsluiting van de grensovergang in Balderhaar, enkele kilometers ten noorden van Langeveen. Hierdoor gaat verkeer dat van Nederland naar Duitsland wil, of vice versa, straks gebruikmaken van andere overgangen.

Er wordt verwacht dat door de afsluiting nog meer sluipverkeer gebruik gaat maken van de grensovergang bij Langeveen. De omwonenden en de dorpsraad maken zich daar zorgen over. GB/VVD-raadslid Huub Plegt: “Er wordt te hard en roekeloos gereden en het weggetje is niet geschikt voor de aantallen auto’s die dagelijks passeren.”

Sabotage

Plegt wees er verder op dat de huidige maatregelen om sluipverkeer te weren niet werken, omdat men zich er niets van aantrekt of omdat ze gesaboteerd worden. “Als reden voor het besluit om Balderhaar af te sluiten wordt aangegeven door gemeente Hardenberg en de Duitse gemeenten Wielen en Uelsen dat de enorme hoeveelheid verkeer zo’n aanslag vormt op de wegen rond de overgang, dat het onderhoud niet meer op te brengen valt. Volgens de gemeente Hardenberg passeerden dagelijks 700 voertuigen deze grensovergang. Dit verkeer dient uit te wijken naar officiële overgangen in Venebrugge en Mander. Als we aannemen dat in de nieuwe situatie 2/3 deel gebruik gaat maken van de Grensweg in Langeveen, dan is te begrijpen dat we geconfronteerd gaan worden met een absurde situatie.”

Ook afsluiting?

“Reden waarom we nu een beroep doen op het gezonde verstand van de gemeente Tubbergen en het hopelijk afgelopen zal zijn met het halfslachtige gedoogbeleid ter plekke. Eerdere maatregelen boden volstrekt geen soelaas; de breedtebeperking wordt gesaboteerd en de verkeersborden genegeerd. Er dienen nu definitief verkeersverminderende c.q. snelheidsbeperkende maatregelen te worden getroffen om te voorkomen dat e.e.a. uit de hand gaat lopen. Te denken valt aan een volledige afsluiting zoals ook in Balderhaar”, zo stelt Plegt.

Toezegging vanuit college van B&W

Wethouder Erik Volmerink zegde naar aanleiding van de vragen van Plegt toe om over de kwestie in overleg te gaan met de gemeente Uelsen en de gemeente Twenterand, met als doel om effectieve maatregelen tegen het sluipverkeer te treffen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen