‘Asielzoekers verdringen niemand van lokale woningmarkt’

Foto: Wikipedia

Volgens wethouder Roy de Witte zijn er op dit moment in de gemeente Tubbergen nog geen problemen met het huisvesten van de asielzoekers die (een tijdje) in Nederland mogen blijven, de zogeheten statushouders. Wel zorgen deze nieuwe inwoners er volgens hem voor dat er minder goedkope huurwoningen beschikbaar zijn.

Ieder jaar moet de gemeente een bepaald aantal onderdak bieden en dat gaat i.s.m. Woningstichting Tubbergen telkens voortreffelijk, zo laat de wethouder weten. De Witte: “Wel constateren we dat door de stijgende aantallen statushouders er druk ontstaat op de voorraad sociale huurwoningen. Momenteel zijn hier nog geen problemen mee en kunnen we nog steeds voldoen aan de lokale vraag. Daar zit het probleem ‘m ook helemaal niet in aantallen, maar vooral in de match tussen vraag en aanbod – zo is gebleken uit de diverse sessie met potentiĆ«le huurders.”

Samen met Vluchtelingenwerk Oost-Nederland worden mensen met een geldige verblijfstitel gecoacht om te integreren, ook qua opleiding of werk. De gemeente informeert de buurt altijd vooraf, als een statushouder een huurwoning gaat betrekken.

‘Geen eigen keuze’

“In het geval van statushouders gaat het gewoon om mensen die een verblijfsvergunning hebben en hier dus mogen blijven om bepaalde redenen, laten we dat niet uit het oog verliezen. Die mensen kiezen daar bovendien zelf niet voor, maar zijn door omstandigheden hiertoe gedwongen. Vanuit humanitair oogpunt bezien laten we hen toe en zijn ze heel welkom”, benadrukt wethouder De Witte. “Daarnaast heeft de woningstichting voldoende aanbod, maar sluit het op dit moment niet aan bij de vraag die er bij een aantal mensen is. Vandaar ook dat de locatie aan de Oranjestraat in Tubbergen in beeld is om jongeren te huisvesten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen