Onderzoek naar armoede en minima

Foto: Onbekend

De gemeente stelt geld beschikbaar voor het in kaart brengen van het aantal minima, de precieze samenstelling van deze groep en de mate waarin zij van regelingen gebruikmaken.

Met onafhankelijk onderzoek, dat zowel in Dinkelland als in Tubbergen wordt uitgevoerd, is €7.600 gemoeid.

Aanleiding

De reden voor het onderzoek is de komst van de Participatiewet. Daarnaast wil de regering dat gemeenten in eerste instantie alleen nog individueel maatwerk leveren en kosten vergoeden waarvan vaststaat dat die daadwerkelijk worden gemaakt.

Tevens is de toenemende armoede een reden om het minimabeleid te herijken. Dit blijkt uit de minimascan en de oproep van de ombudsman. Eén van zijn belangrijkste aanbeveling is dat er meer aandacht aan de kinderen moet worden besteed die opgroeien in armoede. Hierover heeft de ombudsman het rapport ‘Kinderen in armoede’ gepresenteerd.

“Voor de ontwikkeling van het nieuw beleid is het belangrijk dat wij weten waarom wij minimabeleid ontwikkelen. Om te beginnen hebben wij onvoldoende beeld omtrent de omvang, samenstelling van de minimapopulatie, de mate van gebruik van voorzieningen en de overlap in het gebruik van meerdere voorzieningen en daarom is er behoefte aan een onafhankelijk onderzoek”, zo laat de gemeente weten.

Onderzoeksvragen

Het onderzoek moet antwoord geven op o.a. de volgende vragen:

  • Hoe groot is de doelgroep van het minimabeleid op basis van de inkomensgrens tot 110-120% van de toepasselijke bijstandsnorm?
  • Wat zijn de achtergrondkenmerken van de verschillende groepen huishoudens die tot de minimapopulatie behoren?
  • Hoeveel kinderen in de leeftijd tot 18 jaar groeien op in verschillende groepen huishoudens die tot de minimapopulatie behoren?
  • Hoe groot is het gebruik en niet-gebruik van het bestaande pakket aan inkomensondersteunende regelingen dat de gemeente kent?
  • Wat zijn de achtergrondkenmerken van de groepen minimahuishoudens die van deze regelingen gebruik maken?
  • Hoe groot is het gebruik van voorzieningen in het kader van schuldhulpverlening en de bijzondere bijstand en welke achtergrondkenmerken hebben de gebruikersgroepen van deze regelingen?

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen