Glasvezelaansluiting kost sommige adressen een klein fortuin

Foto: Onbekend

De gemeenteraad komt aanstaande dinsdagavond met een gezamenlijke motie voor bewoners en bedrijven in het buitengebied die wèl graag glasvezel willen, maar flink in de buidel moeten tasten om een aansluiting gerealiseerd te krijgen. Het gaat daarbij om zo’n 4 á 5% van de adressen.

Vanwege de ter plaatse hoge aanlegkosten hebben iets meer dan 100 adressen in de gemeente Tubbergen een afwijkend aanbod gekregen vanuit Cogas. In sommige van deze gevallen kost het alsnog aanleggen van het glasvezelnetwerk zelfs meer dan €10.000 per adres. “Deze woningen krijgen alleen een glasvezelaansluiting als vooraf overeenstemming met de bewoner is bereikt over de eenmalige bijdrage. De bewoners van deze adressen zijn hiervan op de hoogte. Het gaat dus niet om de reguliere groep, die 95 of 96% van de gevallen waarvoor we die 50% moesten halen”, benadrukt Ursula Bekhuis (GB/VVD). “Ik heb geen aanbieding gezien, maar het loopt voor sommigen in de duizenden euro’s. Ik heb overigens geen zicht op wie op het aanbod ingegaan is. Wel weet ik dat een aantal van hen dat wel hebben gedaan. Het maakt natuurlijk ook wel uit of je vanuit je bedrijfsvoering afhankelijk bent van internet of helemaal niet. Maar dat is een afweging die iedereen voor zich moet maken.”

Alle partijen (CDA, GB/VVD, Dorpen Centraal en PvdA) in de gemeenteraad ondersteunen de motie.

‘Provincie, kom met redelijk alternatief’

Aangezien de markt in deze speciale gevallen faalt, zo staat in de motie te lezen, moet er een redelijk alternatief worden geboden. Naar de mening van de indieners is dit tot nu toe niet het geval, maar is snel internet tegelijkertijd van belang voor de leefbaarheid op het platteland. Daarom dringen zij er bij het college van burgemeester en wethouders erop aan de provincie Overijssel te vragen om deze problematiek met financiële middelen te gaan steunen en zo tot een betaalbare oplossing te komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen