Voorlopig geen speciale buurtbemiddeling in gemeente Tubbergen

Foto: Redactie

Burenruzies gaan meestal over geluid, afval, parkeren en huisdieren. Conflicten die geschikt zijn voor de inzet van buurtbemiddeling. Niettemin ziet de gemeente op dit moment nog af van het inzetten van dat instrument.

Een fijne buurt is belangrijk voor ieders woonplezier. Het is heel vervelend als er problemen zijn met de buren. Dit geldt in belangrijke mate voor bewoners, maar ook voor de hulpverlenende organisaties: politie, de gemeente en de woningcorporaties. Daarom zijn in ruim 200 gemeenten in Nederland de afgelopen jaren projecten ‘buurtbemiddeling’ gestart, als instrument in het oplossen van problemen tussen buren.

In de gemeenten Dinkelland en Tubbergen heeft een verkennend onderzoek plaatsgevonden naar de opzet van buurtbemiddeling. Het doel van dit onderzoek is om vast te stellen of in deze gemeenten burenconflicten spelen, waarbij de inzet van buurtbemiddeling kan bijdragen aan het oplossen van deze conflicten. Ook heeft onderzoek plaatsgevonden of hiervoor voldoende draagvlak aanwezig is.

Buurtbemiddeling

Buurtbemiddeling is een laagdrempelige voorziening waar buurtgenoten hun conflicten met elkaar oplossen onder begeleiding van vrijwillige buurtbemiddelaars. Buurtbemiddeling is gratis voor bewoners en helpt buren en buurtgenoten om hun onderlinge problemen op te lossen en de onderlinge communicatie te verbeteren. De bemiddelaars zijn neutraal en stimuleren de buren om zelf hun probleem aan te pakken. De verantwoordelijkheid voor de oplossing van het probleem ligt daarmee bij de ruziƫnde buren.

Verder zijn het de bewoners die zich als vrijwilliger inzetten om bemiddelingen uit te voeren. Buurtbemiddeling is daardoor volledig onafhankelijk. Het is geen instantie zoals bijvoorbeeld de politie, gemeente of een woningstichting.

“Buurtbemiddeling is een sterk voorbeeld van ‘Minder overheid, meer Samenleving’, omdat het bewoners mogelijkheden aanreikt om zelf verantwoordelijkheid te nemen bij conflicten. Waardoor zij minder of geen beroep meer hoeven te doen op de (lokale) overheid”, blijkt uit een collegebesluit. “Gezien het ontbreken van financiĆ«le informatie en de ontwikkelingen van de regionale opzet van buurtbemiddeling wordt vooralsnog geen project buurtbemiddeling gestart. De resultaten van het regionale onderzoek worden afgewacht.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen