Tubbergen wil ‘place to be’ zijn, introductie van de Glinstering

Foto: Glinstering

Verschillende bedrijven in de vrijetijdseconomie van Tubbergen zien volop kansen in de markt om een nieuwe impuls te geven aan het gebied en heeft daarom de handen ineengeslagen met een initiatief van 2 inwoners uit Reutum, de Glinstering geheten.

De vrijetijdseconomie Tubbergen wil samen met de Glinstering nieuw leven in Tubbergen blazen en transformeren van ‘place to buy’ naar ‘place to be’.

Keuze voor de Glinstering

De sector vrijetijdseconomie is een groeisector die kansen biedt voor Tubbergen. Doel is om meer bezoekers en meer bestedingen te realiseren. Daarvoor is focus nodig. Dat blijkt uit gesprekken die de gemeente en ondernemers in de vrijetijdseconomie hierover hebben gevoerd. Ondernemers willen de focus aanbrengen door te kiezen voor één publiekstrekker: De Glinstering. Vanwege de grote potentie, hoge ambities en de bijdrage aan de doelen heeft het college besloten om deze focus te ondersteunen en de raad voor te stellen hierin eenmalig te investeren. Daarmee kan het project aangejaagd worden.

Van ‘place to buy’ naar ‘place to be’

De uitdaging waarmee Tubbergen te maken heeft is volgens initiatiefnemers Bjorn Grundel en Paul Scholten uit Reutum niet nieuw. Overal ter wereld hebben soortgelijke ontwikkelingen plaats gevonden, bijvoorbeeld in Bilbao. “In de jaren ’80 barstte in Bilbao de economische crisis uit, waardoor de stad langzaam maar zeker leeg liep. Om ervoor te zorgen dat de stad niet volledig in verval raakte moest er iets bedacht worden om de stad weer aantrekkelijk te maken en om toeristen aan te trekken. Men bouwde het Guggenheim, één van de grootste kunstwerken van de hedendaagse architectuur. Belangrijker nog, het Guggenheim werd het centrum van een nieuw economisch klimaat dat aantrekkingskracht voor het gehele gebied creëerde”, vertelt Björn Grundel, één van de initiatiefnemers.

Hetzelfde principe willen de initiatiefnemers in Tubbergen toepassen. Het plan is om van Tubbergen een locatie te maken waar mensen naar toe willen komen, graag voor lange tijd willen verblijven en ook willen terugkeren: van ‘place to buy’ naar ‘place to be’. “Om een transformatie te realiseren geloven wij dat de mensen in Tubbergen zelf hun eigen toekomst kunnen bouwen. Dit doen we door vanuit een gedeelde visie en gezamenlijke inspanning te werken aan een doorlopende publiekstrekker. Het doel is om publiektrekkers van glas, licht en natuur te realiseren en daarmee de basis voor verwondering van jaren te leggen.” De naam van dit initiatief is: Glinstering.

Tubbergse glazen bouwstenen

Hiervoor zetten de initiatiefnemers glazen bouwstenen in die met behulp van de kennis en kunde van kunstenaars, ambachtslieden, lokale ondernemers en de bewoners toegepast worden in verschillende projecten, bijvoorbeeld een glashotel of een glasatelier. De glazen bouwstenen vormen daarmee ook het symbool voor de visie en gezamenlijke inspanning van de Tubbergse gemeenschap. De eerste stenen zijn inmiddels in productie. Het komende jaar worden de eerste Glinsteringen gerealiseerd.

Concrete ideeën

Op dit moment is een pilot gestart met een aantal ondernemers uit de vrijetijdseconomie, waaronder: Camping De Molenhof, Recreatiepark ’n Kaps, Droste’s Herberg, Kampkuiper en De Herterij. Zij hebben al concrete ideeën om Tubbergen te laten glinsteren en zijn al aan het investeren. Gerbert Kleijsen, eigenaar camping De Molenhof: “Ik denk dat we nu iets in handen hebben dat met gezamenlijke inspanning daadwerkelijk tot een succes kan leiden in onze sector!”

Samen bouwen aan doorlopende publiektrekkers

Het doel van de Glinstering is om te blijven bouwen aan verwondering. Dit betekent dat het project continue in beweging is en eigenlijk nooit af kan zijn, net als de Sagrada Familia in Barcelona. Iedereen kan aanhaken: ondernemers, organisaties maar ook verenigingen. Nieuwe projecten kunnen ontstaan maar ook bestaande initiatieven in de gemeente Tubbergen kunnen gaan ‘glinsteren’.

Het project beoogt hiermee op lange termijn positieve impulsen aan de economie, de werkgelegenheid, onderwijs, de recreatieve aantrekkingskracht en een aantrekkelijke woonomgeving te geven.

De gemeente Tubbergen ondersteunt het project van harte door hier de komende 3 jaar in te investeren en het project aan te jagen. “Wij willen zorgen voor een aantrekkelijk toeristisch gebied. We hebben met De Glinstering iets heel moois in handen om hier samen aan te bouwen”, aldus wethouder Roy de Witte. Voor de pilotfase is €50.000 beschikbaar gesteld.

Reacties