CDA faliekant tegen tariefsverhoging voor paspoort, identiteitskaart en rijbewijs

Foto: CDA Tubbergen

Het CDA keert zich tegen het collegevoorstel om de tarieven te verhogen voor alle reisdocumenten (paspoort en identiteitskaart) en rijbewijzen. Daarvoor dient de partij vanavond een amendement in.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om per 1 januari 2016 mee te doen aan de landelijke pilot voor het thuisbezorgen van reisdocumenten, waarbij de keus is gemaakt voor de variant waarbij alles aan huis of op het werk worden bezorgd. Het college heeft, om de kosten voor deze service te financieren, de gemeenteraad een voorstel gedaan om de tarieven voor deze documenten te verhogen tot het landelijke maximumtarief.

“We betreuren het dat we als gemeenteraad niet gekend zijn in de keuze van de pilotvariant, ook is er niet onder burgers gepeild of er überhaupt behoefte is aan het thuisbezorgen van reisdocumenten en rijbewijzen. De pilot wordt gedraaid onder het mom van dienstverlening”, aldus CDA-raadslid Hilde Berning-Everlo. Zij benadrukt namens haar partij dat dienstverlening uit veel meer aspecten bestaat, waar bovendien nog een verbeterslag valt te behalen. “Daarnaast moet er onder burgers behoefte bestaan aan het thuisbezorgen en zal het thuisbezorgen op termijn kostendekkend moeten worden, zodat de service de burger geen extra geld kost. We willen de lasten voor onze burgers zo laag mogelijk houden. Dit is ons, in vergelijking met omliggende gemeenten, altijd gelukt voor de reisdocumenten en rijbewijzen, maar ook bijvoorbeeld voor de OZB. We gaan dus niet akkoord met het voorstel van het college.”

Tarieven gelijk, pilot kan doorgaan

Berning-Everlo zal namens de CDA-fractie een gewijzigd voorstel indienen waarbij er geen verhoging van de tarieven komt, maar gelijk blijven aan de tarieven van 2015. “Daarnaast zullen we de pilot kritisch volgen en willen we, na afloop van de pilot, in de gemeenteraad beslissen óf en in welke vorm het thuisbezorgen een vervolg krijgt.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen