Tubbergen declareert kosten voor opvang asielzoekers bij gemeente Almelo

Foto: Gemeente Tubbergen

Evenals andere landen binnen de Europese Unie, is ook Nederland verplicht om op basis van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens minimale opvang te regelen voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De zogenaamde centrumgemeenten in ons land zijn verplicht om sobere opvang te bieden. Omdat de opvang van deze vreemdelingen een taak van de rijksoverheid is, ontvangen gemeenten hiervoor een vergoeding.

Almelo is één van deze centrumgemeenten die voorlopig verantwoordelijk is voor de uitvoering van de zogenaamde ‘bed, bad en brood-regeling’. De gemeente Almelo is ook verantwoordelijk voor de uitgeprocedeerden die worden opgevangen in de gemeenten Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden.

Declareren bij Almelo

Wanneer een uitgeprocedeerde asielzoeker zich vestigt in de gemeente Tubbergen, kunnen deze kosten gedeclareerd worden bij de gemeente Almelo. Het gaat om kosten zoals: huur, maaltijden, water, gas en licht. De kosten voor kleding, leefgeld en eventuele dagbesteding zijn niet declarabel. Als een gemeente vindt dat deze kosten toch gemaakt moeten worden, moeten zij dit zelf te bekostigen.

Voor zorgkosten kan door de betreffende personen een beroep worden gedaan op de ‘Regeling financiering zorg onverzekerbare vreemdelingen’ van het Zorginstituut Nederland. De kosten hiervan vallen onder de begroting van het Ministerie van Volksgezondheid. Gemeenten hoeven hier dus niets aan bij te dragen. Vluchtelingenwerk Oost-Nederland is actief betrokken om mee te kijken bij de begeleiding van deze doelgroep.

‘Niets extra’

Het college van de gemeente Tubbergen heeft besloten zich te houden aan de landelijk geldende richtlijnen. Er wordt door de gemeente Tubbergen dus geen extra geld beschikbaar gesteld voor een ruimere uitvoering van de opvang, zoals bijvoorbeeld de kosten voor dagbesteding. Het college van Tubbergen heeft hiervoor gekozen om te voorkomen dat er een aanzuigende werking ontstaat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen