‘Burgemeester laat niet zomaar iemand opnemen in een psychiatrische instelling’

Foto: Gemeente Tubbergen

Voor naar eigen inschatting ongeveer de 20e keer in zijn 14-jarige carrière als burgemeester van de gemeente Tubbergen heeft Mervyn Stegers een inwoner voor zijn eigen bestwil in bewaring laten stellen. Dat laatste wil zeggen dat de persoon in kwestie verplicht in de gesloten afdeling van een psychiatrische instelling wordt geplaatst.

Als iemand een gevaar voor zichzelf of z’n omgeving vormt, liggen er in feite 2 opties voor. “Een tijdelijk huisverbod, iets waaraan meestal de politie te pas komt. Dan gaat het vaak om huiselijk geweld, waarbij de dader of het slachtoffer uit huis gaat. In het laatste geval natuurlijk vrijwillig, maar een geweldpleger wil meestal niet weg”, legt burgemeester Stegers uit. “Dan hebben we ook de zogeheten inbewaringstelling, ofwel IBS. Als een persoon gevaarlijk is voor zichzelf en/of anderen, kan ik een dergelijke maatregel uitvaardigen.” Dat komt door ‘een stoornis van de geestelijke vermogens’, zoals dat in de wet omschreven staat. Het gevaar is dan zo onmiddellijk dreigend dat de procedure voor een rechterlijke machtiging, iets wat de gebruikelijke weg is, niet afgewacht kan worden.

Spoedmaatregel

Naar verluidt gaat het om een man uit Tubbergen die gisteren door de burgervader gedwongen opgenomen werd in een zorginstelling. Stegers wil dit bevestigen noch ontkennen. Desgevraagd weet hij niet zeker wat de duur van zo’n opname is. “Pin me er niet op vast, maar volgens mij is de eerste keer gedurende 8 dagen dat men meegaat. Zo’n dwangmiddel kan door de rechter worden getoetst als men dat eist. Iemand heeft immers gewoon rechten. Net als trouwens bij een mogelijke verlenging van deze spoedmaatregel, iets wat eveneens door mij opgelegd kan worden.”

Sinds enige tijd kunnen burgemeesters in Twente digitaal toestemming verlenen dat een psychiatrisch patiënt tegen zijn wil opgenomen wordt. Vroeger ging dat allemaal ‘met de hand’. “Maar je moet je voorstellen dat het vaak ’s nachts of op andere ongebruikelijke moment is dat zoiets speelt. Dan moest de politie langskomen bij me met de stukken en deze vervolgens weer wegbrengen. Niet erg handig en efficiënt. Gelukkig gaat dat nu wat makkelijker. Ik word gebeld door een psychiater over een mogelijk geval en laat me daardoor voorlichten. Vaak heb ik dan nog wat vragen en kom ik tot een conclusie”, stelt Stegers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen