Stegers: “Eind dit jaar is mijn opvolger bekend”

Foto: Redactie

Eind dit jaar stopt Mervyn Stegers als burgemeester van de gemeente Tubbergen. Volgens hemzelf komt de integrale vacaturetekst voor zijn opvolging op 3 of 4 juni op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken te staan.

Op dit moment is een commissie van raadsleden bezig met voorbereidingen van de burgemeesterswisseling. Die groep volksvertegenwoordigers overziet de eisen die aan de nieuwe burgervader worden gesteld alsmede de organisatie van de selectieprocedure, tezamen met de provincie. Een kiescommissie, eveneens bestaand uit leden van de gemeenteraad en één lid van het college van burgemeester en wethouders, zal vervolgens de voordracht doen in de richting van de Commissaris van de Koning: Ank Bijleveld. “Dit wordt eigenlijk bijna altijd overgenomen, dat advies”, aldus Stegers. “Eind dit jaar is mijn opvolger bekend.”

Opvolging burgemeester Stegers

De selectie en benoeming van een nieuwe burgemeester duurt ongeveer 4 maanden. Stegers (CDA) legt zijn functie per 1 januari 2017 neer. Hij is sinds 2001 burgemeester in Tubbergen en momenteel bezig aan zijn 3e termijn van 6 jaar.

Formeel zou burgemeester Stegers door mogen gaan tot zijn 70e levensjaar, maar geeft er de voorkeur aan om eerder te stoppen. Op 4 mei aanstaande wordt hij 65 jaar.

Voordat Stegers burgemeester werd van de gemeente Tubbergen was hij wethouder van financiën en economische zaken in de gemeente Den Helder. Van 1988 tot 1996 was hij advocaat. Daarvoor was hij leraar in Den Helder.

Profiel burgemeester

Ook de gemeente Tubbergen zoekt een burgemeester die het best bij deze gemeente past. Een burgemeester moet van vele markten thuis zijn. Hij moet een aantal eigenschappen hebben om het beroep goed te kunnen uitoefenen, ofwel de bestuurscompetenties.

De meeste burgemeesters zijn lid van een politieke partij, maar dat is niet verplicht.

Rol van een burgemeester

De burgemeester is de voorzitter, tevens lid, van het college van burgemeester en wethouders (B&W). Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente. Ook is de burgemeester voorzitter van de gemeenteraad, maar maakt er zelf geen deel van uit.

De Koning benoemt de burgemeester, op voordracht van de minister van BZK en na aanbeveling van de gemeenteraad. De benoeming is voor 6 jaar, maar de burgemeester kan één of meer keer voor een zelfde periode worden herbenoemd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen