Nieuwe welstandsnota sluit ook ‘weilandreclame’ uit

Foto: Gemeente Tubbergen

De gemeente Tubbergen heeft een nieuwe welstandsnota. In het document staat beschreven aan welke criteria een bouwplan moet voldoen, zodat het past in de omgeving.

De insteek van de nieuwe nota is minder regels en meer aan de inwoners zelf overlaten. “We willen ons niet meer bemoeien met details, maar met de omgeving als geheel. We willen daarnaast deregulering op één A4-tje, maar ook het borgen van de echte ruimtelijke kwaliteit. Daarom een welstandsnota in een modern jasje, die past bij deze tijd. We willen als gemeente niet dicterend zijn, maar ondersteunend. We gaan ons richten op goed vooroverleg en zullen niet meer achteraf aangeven wat er allemaal niet kan. Mensen willen steeds meer zelf doen. Bovendien weten mensen zelf heel goed wat kwaliteit is”, zegt wethouder Erik Volmerink. “De oude welstandsnota was te geforceerd op regeltjes. We hoeven als gemeente niet overal een vinger in de pap. We gaan er vrijer mee om en dat bevordert de snelheid. Dat betekent dat we de burgers vertrouwen geven en we hopen dat vertrouwen ook terug te krijgen.”

‘Betere vinger aan de pols’

Erwin Meinders van het gelijknamige bouwkundig bureau: “De nieuwe welstandsnota ziet er helder uit. Bij elke bureaucratie kun je je afvragen of je er blij mee moet zijn, maar de vereenvoudiging van het beleid is een verbetering. Ik zie geen grote veranderingen en daar vraagt het ook niet om, denk ik. Het is een conserverende nota waar ik vanuit mijn functie mee te maken heb, maar die mij niet beperkt. Wij denken al in een stukje uitstraling en kijken altijd of iets past in de omgeving. Wij zijn bekend in de streek en weten wat passend is. Zelf heb ik vaak te maken met de stadsbouwmeester, die ik ook nu al vaak in de voorbespreking de plannen voorleg. De aangebrachte waarden aan de gebieden scheppen helderheid. In een gevoelige omgeving moet je beter de vinger aan de pols houden. Daar ben ik het mee eens.”

Vereenvoudigd reclamebeleid

“In de nieuwe welstandsnota is ook het aangepaste reclamebeleid van de gemeente Tubbergen opgenomen. Ook hier gaat het om een behoorlijke vereenvoudiging, waarbij we hopen dat het in de uitvoering praktischer is. In de nota zijn de criteria te vinden voor reclame-uitingen in de kernen en in de buitengebieden en voor tijdelijke reclame en bewegwijzering. Er is minder in regels vastgelegd. Het gaat vooral om gezond verstand. Er is nu meer gekeken naar welk beeld het geeft in de omgeving”, aldus burgemeester Stegers. “Bij bedrijven en op bedrijventerreinen zijn we soepeler, in het buitengebied juist terughoudend. Daarin zijn we als gemeente redelijk streng. We willen geen grote posters en lichtbakken in het buitengebied, geen grote spandoeken in elk weiland. Dat zien we hier niet. Iedereen vindt dat een verademing.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen