‘Medisch specialisten staan hier bepaald niet op de stoep’

Foto: YouTube

Het Almelose ziekenhuis is best ver weg en het zou mooi zijn als er in de gemeente Tubbergen een medisch centrum komt, in de nabije toekomst. Die wens sprak Anoesjka Kemperink van Dorpen Centraal (DC) vanavond uit. Andere partijen hebben er een hard hoofd in dat een dergelijke voorziening er komt.

Volgens de nieuwkomer in de gemeenteraad dient er in het medisch centrum specialistische en poliklinische zorg te worden geboden. “Er zal in de toekomst dus steeds meer een beroep gedaan worden op het vermogen van mensen om naar Almelo te reizen voor een ziekenhuisbezoek. Dit is op meerdere manieren een aanslag voor patiënten en hum omgeving. Het realiseren van een polikliniekfunctie met specialisten – zoals reumatoloog, internist, radiologie etc. – werkt niet alleen drempelverlagend, maar is ook een voorziening die wij onze inwoners ook gunnen”, aldus Kemperink. “Daarnaast heeft het een economisch gunstig effect en levert het een bijdrage aan de maatschappelijke voorzieningen. Het realiseren van een medisch centrum hoeft de gemeenschap geen geld te kosten als het gefinancierd wordt door bijvoorbeeld de specialisten of een projectontwikkelaar.”

Kemperink stelde ook dat voorheen vergelijkbare initiatieven gestrand zijn in de gemeenteraad of al direct in conceptvorm na indiening bij de gemeente. Dit werd bestreden door burgemeester Stegers. “Er is hier nooit zo’n verzoek ingediend. We zijn op bezoek geweest in Rijssen, waar een soortgelijk centrum gerealiseerd is. Daar waren we enthousiast over.”

Leo Stamsnieder (CDA) en Ans Detert Oude Weme (GB/VVD) vonden het niet erg realistisch, bleek wel uit hun reactie. “De ontwikkeling is eerder andersom. Functies centraliseren naar de stad. Specialisten staan hier bepaald niet op de stoep – bij wijze van”, omschreef Stamsnieder. “Was het maar waar! De kans dat een aantal specialisten zich hier wil vestigen is echter helaas niet zo heel groot. Het zou wel fantastisch zijn, begrijp me goed.”

Wat wethouder Erik Volmerink betreft is een dergelijk centrum eveneens een mooie kans, maar niettemin op dit moment behoorlijk onhaalbaar. Kemperink: “Het is een mooie ambitie voor onze gemeente.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen