‘Ondernemersklimaat in Harbrinkhoek wordt geblokkeerd en gefrustreerd’

Bedrijfsbezoek GB/VVD in Harbrinkhoek
Bedrijfsbezoek GB/VVD in Harbrinkhoek
Foto: Gemeentebelangen/VVD

Ondernemers met vestigingen op De Krön in Harbrinkhoek klagen over het uitblijven van de nodige investeringen in dit industrieterrein. Dat blijkt uit het werkbezoek wat een afvaardiging van Gemeentebelangen/VVD onlangs aan een tweetal lokale bedrijven bracht.

Allereerst werd de bedrijfslocatie van Richard en Irma Scholten aan De Krön 4 bezocht. Op deze locatie exploiteren zij Mobility4All en Mobility4Care. Richard heeft in 2012 het bedrijf van Haarhuis Mobiliteit overgenomen. Mobility4all is gespecialiseerd in het aanpassen van zowel nieuwe als gebruikte bussen en auto’s voor individueel- en groepsrolstoelvervoer. Daarnaast worden oplossingen geboden voor aan een rolstoel en scootmobiel gebonden mensen.

Bij het bedrijf zijn in totaal 4 personeelsleden in vaste dienst, waarvan 3 monteurs. Het vinden van gekwalificeerd personeel is binnen de branche een probleem aangezien er geen specifieke opleiding voor bestaat. De afgeleverde auto’s en bussen dienen te voldoen aan strenge wet- en regelgeving. Nederland loopt Europees voorop met betrekking tot de eisen en innovaties voor rolstoelbussen. Jaarlijks worden 90-100 auto’s/bussen als zodanig aangepast voor – vooral – rolstoelvervoer. Van dit aantal werd in 2015 circa 50% geëxporteerd naar met name Duitsland, Oostenrijk en Scandinavische landen.

Mobility4Care: dit nieuwe bedrijf streeft naar een doelmatige inzet en stroomlijnen van de vele vervoersbewegingen van multifunctionele vervoersmiddelen. “Ook in onze gemeente zijn deze vervoersbewegingen zeer divers en is er een overcapaciteit aan voertuigen. De capaciteit van deze voertuigen wordt zelden benut doordat ze vaak niet vol zitten”, laat GB/VVD weten. Het is volgens Richard de kunst om partijen te vinden om de beschikbaarheid van de vervoermiddelen beter te regelen om zodoende te besparen op de vervoerskosten. “Het opstarten van een pilot voor het buurtbusvervoer binnen onze gemeente kan hiervoor een belangrijke eerste stap zijn.”

Ook werd het keukenbedrijf van Paul en Cilia Hofhuis aan De Krön 7 bezocht. Paul heeft een opleiding tot meubelmaker gevolgd. Naast zijn loondienstfunctie werden in de vrije tijd meubels en keukens ontworpen en gemaakt vanuit huis. Dit liep uit de hand. De gemeente stond uitbreiding echter niet toe. In augustus 1997 werd hun nieuwe bedrijf op de huidige locatie in gebruik genomen en ging ook Cilia volledig meewerken in het bedrijf. Nadien werd de bedrijfshal uitgebreid. Het bedrijf beschikt inmiddels over een mooie showroom voor met name diverse soorten keukens, kranen en badkamermeubels. Thans is er 1 medewerker in loondienst. Voor het plaatsen van met name de keukens wordt tevens een beroep gedaan op gekwalificeerde ZZP’ers. Het leveren van kwaliteit van keukens en interieur staat bij deze ondernemers in een hoog vaandel. Hierbij levert men niet alleen aan particulieren, maar ook aan bijvoorbeeld zorginstellingen. Op jaarbasis worden grofweg 50 nieuwe keukens geleverd. Ook worden er complete badkamers gerenoveerd.

Knelpunten bij De Krön

Bij het laatste werkbezoek kwam duidelijk naar voren dat er rondom industrieterrein De Krön 2 knelpunten zijn die een oplossing behoeven. Allereerst, de ruim 18 jaar aangelegde bouwstraat ‘ligt er nog steeds in’. “Door de jaren heen zijn hierin veel oneffenheden e.d. ontstaan die bijvoorbeeld bij veel regen tot irritatie bij de ondernemers leiden. Daarnaast wordt er maar geen vorderingen gemaakt met betrekking tot de geplande uitbreiding van De Krön, richting de aansluitende kavel die in eigendom is van Megahome. Er zijn gegadigden die willen bouwen. Het ondernemersklimaat in Harbrinkhoek wordt daardoor geblokkeerd en gefrustreerd. De bezochte ondernemers pleitten dan ook voor uitbreiding richting de Noordergraafsingel. Dit leidt tevens tot minder vervoersbewegingen op het industrieterrein hetgeen de verkeersveiligheid bij de huidige ontsluiting op de Almeloseweg flink ten goede komt. Deze verkeerssituatie is voor veel inwoners van Harbrinkhoek een bron van zorg”, aldus fractievoorzitter Ursula Bekhuis. Gemeentebelangen/VVD zal voor bovengenoemde knelpunten in de komende raads- of commissievergadering aandacht vragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen