Extra geld voor re-integratie bijstandsgerechtigden na lobby gemeenten

Foto: 123RF

Mensen uit de bijstand halen en helpen terug te keren op de arbeidsmarkt is een goed streven, maar zoiets kost wel geld. Omdat maar liefst 47 gemeenten vanaf 2018 geen cent meer dreigden te hebben voor de re-integratie van deze kwetsbare groep mensen, hebben zij een beroep gedaan op het Ministerie van Sociale Zaken.

En met resultaat. Zij kunnen straks samen €3,7 miljoen verdelen. Wethouder Roy de Witte is tevreden met het akkoord dat het ministerie met de 47 gemeenten heeft gesloten. “Het is mooi om te ervaren dat het samen optrekken van kleine gemeenten en op basis van sterke inhoudelijke argumenten het gesprek aangaan resultaat heeft”, zegt hij. “Door een stroom van mails, apps, telefoongesprekken en protestbrieven aan het ministerie, onze vertegenwoordigers binnen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Tweede Kamerleden, zijn we in staat geweest om aandacht te vragen voor deze problematiek. Met als resultaat dat wij straks budget hebben van een kleine 500 euro per bijstandsgerechtigde.”

Het gaat om een herverdeling van 1,2% van het macrobudget voor re-integratie. Er komt dus geen extra geld beschikbaar. “Het geld zal vooral moeten komen van gemeenten met een groot re-integratiebudget, vaak grote steden”, legt De Witte uit. “Daar is het budget voor re-integratie van een bijstandsgerechtigde met ongeveer 1400 euro nog altijd veel hoger dan in de 47 gemeenten die nu zo’n 500 euro per persoon per jaar krijgen. Het ministerie van Sociale Zaken zal, als het akkoord gaat met het voorstel van de 47 gemeenten en de VNG, dit waarschijnlijk in de tweede week van mei laten weten. Ik hoop op een goede afloop, maar haal pas echt opgelucht adem als het geld op onze rekening staat.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen