Minister Kamp: Injectiewater van de NAM is helemaal niet gevaarlijk

Foto: Natuur en Milieu Overijssel

Het afvalwater van de oliewinning in Schoonebeek, dat de NAM in lege gasvelden in Twente injecteert, is niet gevaarlijk. Dit schrijft minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister licht in zijn brief toe dat de concentratie gevaarlijke stoffen in het injectiewater ruim onder de norm blijft, zoals vastgelegd in een Europese verordening. Ook schrijft de de minister dat de naamgeving van het water niet van belang is voor de vergunningen.

Minister Kamp schreef de toelichting in antwoord op de vragen van Tweede Kamerleden over de markering en benaming van het productiewater dat vrijkomt bij het winnen van olie in Schoonebeek. Inwoners van Twente maken zich al langere tijd zorgen over dit water, dat via een transportleiding in Twentse grond wordt geïnjecteerd. Sinds de transportleiding in 2015 lek raakte, zijn het afvoeren van afvalwater en de olieproductie gestopt.

De NAM onderzoekt momenteel 4 alternatieven voor de waterinjectie. Ook vervangt de NAM in de komende tijd, bij de locaties waar afvalwater wordt geïnjecteerd, de verouderde signaalborden door nieuwe borden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen