Wethouder Vleerbos: Zorgkosten blijven binnen het budget

Tom Vleerbos, wethouder van o.m. financiën
Tom Vleerbos, wethouder van o.m. financiën
Foto: Gemeente Tubbergen

Op dit moment ligt de gemeente Tubbergen wat betreft de zorgkosten op koers. De genomen maatregelen zijn in het eerste jaar al succesvol gebleken, want het grootste deel van de uitgaven voor 2015 blijft binnen het beschikbare rijksbudget.

Het jaar 2015 was het eerste jaar van de 3 decentralisaties binnen het sociaal domein. De gemeente kreeg nieuwe taken op het gebied van WMO,  jeugd en de Participatiewet. Omdat de gemeente geen ervaring had met de nieuwe taken, was het op financieel gebied onduidelijk hoe een en ander zou uitpakken. Bij de begroting is daarom op basis van zeer beperkte inzichten nog rekening gehouden met forse tekorten op het sociaal domein voor in totaal ruim €2,3  miljoen. Na de financiële analyse van het startjaar, blijkt dat de soep minder heet wordt gegeten dan deze werd opgediend. “Wat betreft de uitgaven op het gebied van onder andere huishoudelijke ondersteuning, hulpmiddelen zijn we binnen het beschikbare budget gebleven”, meldt wethouder Tom Vleerbos. “Voor de nieuwe Wmo-taken, de taken die voorheen gefinancierd werden vanuit de AWBZ, geldt dat niet, al is het tekort daarop relatief gezien klein. Met de jeugdzorg lijkt daarentegen weer mee te vallen. Al gaat het bij die laatste groep om een voor ons grotendeels nieuw werkterrein, waarbinnen alle risico’s slechts deels in beeld zijn. Tot nog toe ziet dit er gunstig uit, maar het betekent niet dat we geen tegenvallers meer kunnen verwachten.”

‘Eigen initiatief cruciaal’

Een deel van de meevaller wordt door de wethouder toeschreven aan de houding van de Tubbergernaren. “In het voortraject hebben we veel gesproken met zowel inwoners als zorgorganisaties. Daarbij viel het ons op dat mensen veel begrip toonden voor de situatie en snapten dat het anders moet”, verklaart hij. “Zij tonen veel eigen initiatief en proberen voor zover het in hun situatie mogelijk is, dingen zelf op te lossen. Daarnaast zeggen deze uitkomsten misschien ook wel iets over het welzijn van onze inwoners. Er bestaat een relatie tussen zorgconsumptie en de gezondheid en het welzijn van een gemeente.  Als er minder geld wordt uitgegeven aan zorg, betekent dit dat onze samenleving over het algemeen dus best gezond is. Het is waarschijnlijk dan ook geen toeval dat Tubbergen is uitgeroepen tot de gelukkigste en veiligste gemeente van ons land.”

Opstartfase

De wethouder is blij met de uitkomsten. “Ik zie deze periode een beetje als de opstart van een bedrijf”, zegt Vleerbos. “In het eerste jaar zijn er allerlei aanloopkosten en heb je nog geen volledig zicht op je inkomsten en uitgaven. Tijdens het tweede jaar krijg je het een beetje onder de knie en beginnen zich de contouren af te tekenen. Het derde jaar is cruciaal; dan weet je zo’n beetje wat je nodig hebt om je aanloopkosten en uitgaven te betalen en wat er dus daadwerkelijk binnen moet komen om je bedrijf financieel gezond te maken en te houden. Het blijft dus nog een tijdje spannend.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen