Groen licht voor bootcamp in het bos bij Studio Sport

Kelvin Bekhuis, Jurgen Bosch en Maurice Verveer (vooraan) bij een hindernis
Kelvin Bekhuis, Jurgen Bosch en Maurice Verveer (vooraan) bij een hindernis
Foto: Redactie

Overlast veroorzaken in de buurt is het laatste wat Kelvin Bekhuis en Maurice Verveer willen. “We hadden de dingen van tevoren beter uit moeten zoeken. Wat dat betreft is de afgelopen periode een enorme leerschool voor ons geweest.”

“Nu de vergunning is verleend, kunnen we voorzichtig beginnen met de voorbereidingen. Maar dat doen we pas nadat we de buren hebben uitgenodigd om hen uit te leggen wat bootcamp nu precies inhoudt en wat we precies gaan doen in het bos”, vertellen beide initiatiefnemers.

Gezamenlijk opgepakt

De bootcamp is een initiatief van Kelvin Bekhuis en Maurice Verveer, eigenaar van Studio Sport aan de Haarweg in Tubbergen. Het duo kwam in contact met elkaar toen bleek dat beiden dezelfde plannen in het hoofd hadden, maar niet precies wisten hoe ze het in de praktijk voor elkaar moesten krijgen. “Ik wilde een survivalvereniging oprichten en daarvoor een parcours uitzetten in een stuk bos aan de Haarweg”, vertelt Bekhuis. “Na overleg met de eigenaar, vond deze het goed, mits ik het bos ook zou onderhouden, want hij wilde wel dat het er allemaal netjes uit bleef zien. Omdat bleek dat het allemaal nogal wat zou gaan kosten en het lastig was om hiervoor subsidie te krijgen, zocht ik contact met Maurice Verveer van Studio Sport. Hij bleek zelf ook met dat idee te spelen en was dus enthousiast. We besloten samen te gaan werken en voegden onze ideeën samen tot één plan.”

Sporten in de buitenlucht, een combinatie van bootcamp en een hindernisbaan. Dat moest het worden. Een nieuw en hip idee, dat helemaal aansloot bij de ‘strongmen runs’ die overal in Nederland worden gehouden. “We ontwierpen een parcours met 21 pittige hindernissen en gingen aan de slag met het opruimen van het bos en het aanleggen van de hindernissen”, verklaart Verveer. “Omdat de eigenaar graag wilde dat het stuk natuur zo natuurlijk mogelijk zou blijven, hebben we hiervoor alleen natuurlijke materialen gebruikt. We zagen het helemaal zitten, maar hadden één belangrijk ding over het hoofd gezien: we hadden een vergunning moeten aanvragen.”

Vergunning

Studio Sport Tubbergen diende een aanvraag in voor een omgevingsvergunning om de situatie te legaliseren. Het college heeft dinsdag besloten deze omgevingsvergunning te verlenen, op basis van een Wabo-projectbesluit. “Hiermee kan het college in afwijking van het bestemmingsplan een omgevingsvergunning verlenen, wanneer de vergunning een goede ruimtelijke onderbouwing bevat en de activiteit niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening”, verduidelijkt wethouder Erik Volmerink. “In de ruimtelijke onderbouwing die is ingediend bij de aanvraag voor de omgevingsvergunning is aangegeven dat het plan aansluit op het beleid van Rijk, provincie en gemeente. Ook is beschreven dat het plan voldoet aan de milieuwetgeving die hierop van toepassing is.”

Van 17 februari t/m 30 maart heeft het ontwerp-besluit tot het verlenen van de omgevingsvergunning ter inzage gelegen. In deze periode is een zienswijze ingediend door 3 omwonenden, ondersteund door 22 handtekeningen. Zij hebben bezwaar tegen het bootcampterrein vanwege de grote impact op de natuurwaarden en de aantasting van het woongenot van de omwonenden. Voor het college is dit geen reden om de vergunning te weigeren. Wel zijn enkele extra voorwaarden aan de vergunning verbonden. Zo mag de bootcamp alleen op vaste openingstijden worden gebruikt en mag het terrein alleen op beperkte tijden worden verlicht. Ook moeten nestkasten worden opgehangen en moet de eigenaar een bosmantel ontwikkelen aan de zuidoostkant van het gebied. “We hebben begrip voor de zorgen van omwonenden, en we hebben goed gekeken naar hun bezwaren”, legt wethouder Volmerink uit. “Naar aanleiding van de zienswijzen hebben we de vergunning aangescherpt en bijvoorbeeld vaste openingstijden afgesproken met de initiatiefnemer. Wij denken dat de bootcamp op deze manier past in de omgeving.”

Geen overlast

Bekhuis en Verveer zijn blij met de verleende vergunning, maar hebben er achteraf spijt van dat zij zo onbezonnen hebben gehandeld. “Doordat wij in ons enthousiasme gewoon zijn begonnen, hebben we niet alleen de gemeente gepasseerd, maar ook de omwonenden”, zegt Verveer. “Dat willen we alsnog goedmaken. Daarom gaan wij hen uitnodigen voor een bijeenkomst in Studio Sport. Dan willen we hen uitleggen wat bootcamp nu precies inhoudt en alle vragen beantwoorden. We hebben begrepen dat mensen denken dat we veel geluidsoverlast veroorzaken. Dat zal zeker niet het geval zijn. We werken niet met megafoons of geluidsversterkers. In feite is het niet veel meer dan hardlopen over een hindernisparcours. Iedereen die weleens heeft gekeken bij de Strongmenrun in Hellendoorn, weet dat dit  zo ontzettend inspannend is, dat zelfs praten al te vermoeiend is. Laat staan dat er wordt geschreeuwd of gejoeld.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen