Gevaar voor ‘grensoorlog’ is geweken

Grensovergang nabij Langeveen
Grensovergang nabij Langeveen
Foto: Grensbelangen

Duitse overheden en het bedrijfsleven hebben alsnog het geld bij elkaar gekregen om grensovergang Balderhaar op te knappen en zodoende open te houden. Daarmee is ook het gevaar voor vele verkeersdeelnemers en de omwonenden van grensovergang de Striepe in Langeveen weer geweken.

Slecht onderhoud aan de Balderhaarweg nabij Hardenberg was vorig jaar de reden voor de Duitse gemeente Wielen om aan te kondigen dat de grens helemaal gesloten ging worden. Dit stuitte vervolgens op fel verzet aan weerszijden van de grens. In Duitsland woonachtige Nederlanders vreesden vele kilometers om te moeten rijden en ondernemers in de Duitse grensplaatsen voorzagen een fikse omzetdaling door wegblijvende Nederlanders.

Dagelijks zijn er via Balderhaar ruim 700 verkeersbewegingen van en naar Nederland. De overheden in Nederland weigerden mee te betalen en een conflict was geboren.

Inmiddels lijkt er voldoende geld te zijn om de kapotgereden Balderhaarweg te herstellen en de grensovergang open te houden. Dat meldt althans burgemeester Herbert Koers van Samtgemeinde Uelsen, waar de gemeente Wielen onder valt. Het gaat hierbij om een bedrag van €70.000. Daardoor gaat er in geval niet meer sluipverkeer langs de grensovergang in Langeveen en zal deze evenmin afgesloten worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen