Begeleidingscommissie is klaar en wordt opgeheven

Bezoekers nemen een kijkje bij de pompinstallatie
Bezoekers nemen een kijkje bij de pompinstallatie
Foto: Redactie

De politici die zitting hebben in de zogenaamde Begeleidingscommissie Herafweging Productiewater Schoonebeek zijn het erover eens dat het onderzoek van Royal Haskoning/DHV, dat gisteren geopenbaard werd, goed is uitgevoerd.

De commissie begeleidt het onderzoek van de NAM als vertegenwoordigers uit de regio. Voor hen zit het werk erop. Voorzitter Erik Lievers: “De begeleidingscommissie is blij dat het onderzoek af is. Dat betekent dat we nu een gefundeerde discussie kunnen voeren over het voortzetten van de injecties of een alternatieve oplossing voor het productiewater. Het is belangrijk voor alle betrokkenen dat hierover zo snel mogelijk duidelijkheid komt.”

De conclusie van het onderzoek is dat geen van de 4 onderzochte alternatieven op voorhand onmogelijk is. Uit het onderzoek wordt duidelijk dat de alternatieven injectie in Twente en Drenthe en zuivering en lozing in de Eems de minste milieurisico’s met zich meebrengen. Het alternatief volledige zuivering en lozing op het oppervlaktewater scoort het slechtst, vooral omdat hier veel energie voor nodig is. Ook komt er veel zout vrij dat moet worden opgeslagen, of vervoerd naar een verwerker. Ook hieraan kleven risico’s.

Vragen en zorgen

De commissie oordeelt dat het onderzoek transparant is verlopen, en dat goed duidelijk is gemaakt hoe de scores van de alternatieven tot stand zijn gekomen. De commissie heeft geen oordeel over de inhoud. In het onderzoek wordt ingegaan op de vragen en zorgen die door bewoners en andere belanghebbenden zijn ingebracht. Hiervoor is een aparte bijlage gemaakt, waarin alle vragen worden beantwoord, en wordt verwezen naar de passages in het onderzoek waar meer informatie is te vinden.

De Begeleidingscommissie is van mening dat de vragen en zorgen die met name in Twente leven, op een goede manier in het onderzoek zijn terecht gekomen. Voorzitter Erik Lievers: “Er zijn bij ons honderden vragen binnen gekomen. Waar deze de begeleidingscommissie aangingen, hebben wij deze meteen beantwoord. Veel inhoudelijke en technische vragen hebben wij doorgestuurd naar de NAM en Royal Haskoning/DHV. De antwoorden op die vragen vindt u terug in dit onderzoek. Tot slot waren er meer bestuurlijke vragen. Het is aan de minister van Economische Zaken op hierop ook antwoord te geven. Dat zal naar verwachting gebeuren op het moment dat hij een definitieve knoop doorhakt in december.”

‘Second opinion’

Nu het onderzoek naar alternatieven voor de injectie klaar is, is de taak van de Begeleidingscommissie afgerond. De commissie in deze vorm zal zichzelf binnenkort opheffen. Het Ministerie van Economische Zaken zal invulling geven aan de discussie en uiteindelijke besluitvorming over de toekomstige verwerking van het productiewater. De afzonderlijke leden van de begeleidingsgroep zullen hierin desgewenst op eigen titel adviseren.

De eerste stap die het ministerie zal zetten is om – zoals eerder toegezegd – een second opinion te laten uitvoeren door Deltares/TNO. Ook zal de onafhankelijke Commissie voor de MER het onderzoek beoordelen.

Begeleidingscommissie

De commissie bestaat uit bestuurders van de provincies Overijssel en Drenthe, waterschap Vechtstromen en de gemeenten Coevorden, Dinkelland, Emmen en Tubbergen. Zij ziet het als haar taak om te controleren of het onderzoeksproces transparant verloopt, en ziet erop toe dat vragen en zorgen die leven in het gebied worden meegenomen in het onderzoek.

De commissie is niet gebonden aan de uitkomsten van het onderzoek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen