Roep om saneringsfonds voor NAM-vervuiling

De transportbuis van de NAM
De transportbuis van de NAM
Foto: Redactie

Het Overijsselse provinciebestuur heeft een serie besluiten genomen over vervuilde locaties van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in Hardenberg en Twente.

GroenLinks in Overijssel heeft veel vragen over de besluitvorming en pleit voor een saneringsfonds, gevuld door de NAM. Statenlid Robert Jansen: “Na onze aanhoudende vragen over de bodem blijkt 2/3 van de 30 NAM-locaties vervuild. De NAM moet die troep direct opruimen, en wij willen dat de NAM een onafhankelijk bodemsaneringsfonds vult.”

Uit de provinciale besluiten valt ook op te maken dat de NAM heeft verzuimd evaluaties van eerdere bodemsaneringen in te dienen ter beoordeling bij de provincie. Dat is nu, jaren later, pas gedaan. Tot 9 augustus kunnen er door o.a. inwoners, bedrijven en gemeenten zienswijzen worden ingediend op de betrokken provinciale besluiten.

GroenLinks-statenlid Robert Jansen: “Uit gedateerde evaluaties (bijvoorbeeld uit 2007) blijkt nu bijvoorbeeld dat saneringsdoelen niet zijn behaald. Dat betekent dat de grond nog steeds is vervuild.” GroenLinks wil tekst en uitleg van het provinciebestuur waarom de evaluaties zo laat zijn ingediend door de NAM en hoe betrouwbaar de nu ingediende NAM-evaluaties zijn. Verder wil de partij dat de vervuiling die nu is achtergebleven in de bodem, zo snel mogelijk wordt aangepakt. Jansen: “De NAM moet direct een saneringsfonds instellen, dat niet door het bedrijf wordt beheerd, maar door een onafhankelijke organisatie.”

Op dit moment worden er risico-onderzoeken uitgevoerd naar NAM-verontreinigingen nabij natuurgebieden Weerribben-Wieden en Voltherbroek. Al eerder bleek dat het natuurgebied Springendal een ernstige vervuiling (TUB7) kent als gevolg van de gaswinning op die plek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen