Geen malware aangetroffen na datalek bij gemeente Almelo

Foto: Freek van den Bergh

De gemeente Almelo heeft bijna een week lang verzuimd de gemeente Tubbergen op de hoogte te stellen van hun datalek, waarbij door een vermoedelijke hacker gegevens ontvreemd zijn. Bovendien is nog altijd onduidelijk of er persoonsgegevens van Tubbergenaren gestolen zijn en, zo ja, waarbij het hierin precies gaat.

In een korte reconstructie van de recente gebeurtenissen heeft burgemeester Mervyn Stegers vanavond een toelichting gegeven aan de raadscommissie Samenleving en Bestuur. De gemeente Almelo heeft op 2 september een lek in haar computersysteem aangetroffen, waarbij blijkbaar gegevens naar derden geüpload werden. Dit is meteen stopgezet en er is tevens direct een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, aldus Stegers. Toch duurde het nog tot 9 september totdat de gemeente Tubbergen op de hoogte werd gesteld, nadat wethouder Roy de Witte zelf bij de gemeente Almelo aan de bel trok. “Een kwalijke zaak, dat heb ik ook aangegeven”, zei De Witte.

CDA-commissielid Tonny Busscher wilde graag weten of er malware bij Werkplein Twente aangetroffen is. Dat bleek tot op heden niet het geval, wist burgemeester Stegers te vertellen. “Dat heb ik onofficieel vernomen. Wel is duidelijk om welk IP-adres het gaat, dus waarheen de gegevens geüpload zijn.”

Alexander Plegt (GB/VVD) gaf aan teleurgesteld te zijn, mede door het trage handelen van de gemeente Almelo in de richting van ‘klantgemeente’ Tubbergen. “Dat je gegevens bij de overheid veilig zijn, is een stukje vertrouwen dat je volgens mij wel mag hebben. Het is dan een ernstige zaak als dat gestelde dan met voeten getreden wordt.”

Schade verhalen

Mocht alsnog duidelijk gaan worden welke gegevens gestolen zijn en welke personen dit betreft, kunnen die mensen hieronder lijden. Te denken valt aan criminelen die gebruikmaken van de gestolen persoonsinformatie of bijvoorbeeld imagoschade doordat privacygevoelige gegevens van individuen op straat komen te liggen. “Aantoonbare schade kan bij de gemeente geclaimd worden”, beaamde burgemeester Stegers.

Er doen 2 verschillende instanties een separaat onderzoek naar het datalek. De gemeente Tubbergen heeft eveneens aangifte gedaan, op dezelfde ochtend dat met buurgemeente Almelo contact opgenomen is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen