CDA wil agrarische sector niet aan het lot overlaten

Foto: Elise Goossen-Haarhuis

Grote onduidelijkheid over wetgeving, hoge regeldruk en slechte financiële omstandigheden nopen boeren ertoe investeringen te heroverwegen of zelfs helemaal te stoppen met hun bedrijf. Het CDA in Tubbergen wil hen de helpende hand bieden.

“Alom is duidelijk dat de positie van de agrarische sector flink onder druk staat”, aldus CDA-fractieleider Tonny Busscher. “Als gemeentelijke, provinciale en Rijksoverheid (en ook Europa) moeten we samen met het bedrijfsleven naar mogelijkheden zoeken die perspectief bieden voor de noodlijdende agrarische sector. De sector zomaar een jaar aan haar lot overlaten, zoals we momenteel constateren, is onacceptabel.”

Onlangs werd bekend dat meer dan 600 inwoners van de gemeente Tubbergen op of zelfs onder de armoedegrens leven. Meerdere partijen denken dat er nog meer ‘verborgen armoede’ is, zo ook bij agrariërs. Ze dringen daarom aan op een vervolgstudie.

‘Stil leed’

“Dagelijks worden we geconfronteerd met de situatie op het platteland. Agrarische ondernemers die worstelen met hun toekomst en -beeld. Dit is zeker met de huidige marktomstandigheden onderwerp van de dag. Ze vragen zich af: wat wil ik, wat kan ik en wat mag ik? Doorgaan of stoppen? Of iets anders erbij gaan doen? Hoewel er velen mee spelen, blijven de gedachtes ook vaak binnenskamers en het werkelijk actie ondernemen blijft uit”, valt CDA-raadslid Hubert Stevelink op. Het onbespreekbare bespreekbaar te maken, kansen en mogelijkheden benutten en (verder) vormgeven. Dat is wat hem, zelf melkveehouder, voorstaat. Stevelink ziet een oplossing via keukentafelgesprekken bij de boeren thuis om hen te begeleiden en te coaching, en zoveel mogelijk de ruimte te geven om hun eigen ideeën en meningen te kunnen ventileren; maatschappelijke werk op b.v. het gebied van schuldhulpverlening en inkomstenondersteuning via de bijstand, bedrijfscoaching d.m.v. strategische vervolgstappen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen