Burgerbudget per dorp, wijk of zelfs straat

Burgemeester Stegers
Burgemeester Stegers
Foto: Noaberkracht

Als een soort ‘koekje van eigen deeg’ krijgen burgers de beschikking tot geld om hun buurt te onderhouden op de manier dat zij dit willen. Een stukje zeggenschap en zelf mogen beslissen over wat goed of fout is.

Met een burgerbudget kan de dorps- of wijkraden of een andere netwerkvorm de zeggenschap en ruimte krijgen om specifiek in de eigen woonomgeving te investeren, in dingen die zij zelf belangrijk vinden. “Wie denkt dat-ie het beter kan, mag dat van ons doen. Ga vooral je gang en wij ondersteunen je erbij”, benadrukt burgemeester Mervyn Stegers. “Eigenlijk doen we het al een beetje, in de vorm van Mijn Dorp 2030. Maar het burgerbudget is nog weer de volgende stap. Daarmee kunnen mensen zelf de prioriteiten bepalen. Het zal best even wennen zijn, dat is zo. Wij als gemeente moeten leren los te laten, het meer aan burgers overlaten. Die hebben misschien zoiets van ‘wat overkomt ons nu, mogen dat zomaar zelf gaan uitmaken?’. Ja dus, is het antwoord. In grote lijnen zal het zo gaan gebeuren. De burgerbudgetten gaan er komen. Per kern, wijk en zelfs per straat.”

Right to Challenge

Onder het toekomstige burgerbudget in de gemeente Tubbergen vallen allerlei ‘geldpotjes’, meestal per wijk, waarvoor bewoners initiatieven kunnen indienen. De gemeente regelt wie over het budget mogen beslissen en om welke bedragen het kan gaan. “Dat heet het ‘right to challenge’, het recht om ons uit te dagen”, verheldert wethouder van financiĆ«n Tom Vleerbos. “Wie vindt dat het anders kan, beter moet of – nog mooier – voor minder geld te doen is, kan bij ons aankloppen en vervolgens een langjarige overeenkomst aangaan.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen