Ambtenaren kopen hun kerstpakketten dit jaar bij lokale winkeliers

Gré Becker van bloemist de Bloemenhoek
Gré Becker van bloemist de Bloemenhoek
Foto: Noaberkracht

Waarom geld uitgeven bij grote landelijke ketens of via internet als je dezelfde producten ook in je eigen regio kan halen? Dat is de grote vraag die veel ondernemers bezig houdt.

Gré Becker van bloemist de Bloemenhoek uit Harbrinkhoek vroeg zich dat niet alleen af, maar bedacht tegelijkertijd het antwoord. Het resultaat een kerstpakket voor de medewerkers van Noaberkracht (samenwerking van ambtenaren Dinkelland en Tubbergen), bestaande uit vouchers te besteden bij lokale ondernemers.

Het is niet de eerste keer dat Noaberkracht haar kerstpakketten lokaal inkoopt, maar dat het initiatief van plaatselijke ondernemers komt is wel nieuw. “Ik liep al een tijdje rond met het idee om de grotere bedrijven in onze regio te vragen hun kerstpakketten lokaal in te kopen”, vertelt Gré. “Het leek me wel wat om samen met een aantal plaatselijke ondernemers een kerstmarkt te organiseren waarbij de medewerkers van Noaberkracht, met meer dan 300 medewerkers een grote werkgever, onder het genot van een hapje en een drankje hun kerstpakket zelf konden samenstellen. Dat idee heb ik voorgelegd aan de bedrijfsconsulenten van de gemeente en die zagen er wel wat in.”

Een kerstmarkt wordt het niet, maar de medewerkers krijgen hun kerstpakket in de vorm van vouchers die ze vanaf 16 december binnen vier weken kunnen besteden bij diverse lokale ondernemers. “Voor veel inkoop en aanbestedingen gelden wettelijke eisen en daarom kunnen we niet zo maar opdrachten gunnen aan onze eigen ondernemers, hoe graag we dit ook zouden willen”, vertellen de gemeentelijke bedrijfsconsulenten Ingrid Leferink en Bianca Menderink. “Bij de kerstattentie bestond wel de mogelijkheid om de lokale ondernemers te betrekken. Toen ik hoorde over het idee van bloemist de Bloemenhoek werden we meteen enthousiast en hebben een oproep gedaan aan de ondernemers om hieraan mee te doen.”

De reacties waren overweldigend. Meer dan 70 bedrijven meldden zich aan. “Fantastisch dat er zo massaal is gereageerd door mijn collega-ondernemers”, vindt Gré. “Omdat er veel overlap van de verschillende branches was, zijn er een twintigtal bedrijven geselecteerd, verspreid over alle dorpen van Tubbergen en Dinkelland. Omdat zowel gemeente als ondernemers erg enthousiast zijn over het initiatief, verwacht ik dat dit volgend jaar wordt vervolgd en dat er dan andere ondernemers worden geselecteerd. Ik hoop dat ook andere grotere bedrijven en instellingen uit Tubbergen, Dinkelland en in de regio op deze manier in de toekomst hun kerstattenties gaan verzorgen om zo de lokale economie te stimuleren en de leefbaarheid in de dorpskernen te vergroten.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen