Ongerustheid over puinbreker op voormalige gemeentewerf in Tubbergen

De voormalige gemeentewerf in Tubbergen
De voormalige gemeentewerf in Tubbergen
Foto: Redactie

Een behoorlijk aantal bedrijven op het Tubbergse industrieterrein maakt zich zorgen over de mogelijke komst van een zogenaamde puinbreker. Omwonenden hebben zich ook bij deze protestgroep aangesloten, want zij vrezen eveneens trillingen, lawaai, fijnstof en het continue af- en aanrijden van zwaar vrachtverkeer.

De voormalige gemeentewerf en het afvalbrengpunt aan de Galvanistraat te Tubbergen is overgenomen door Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering, dat een hoofdvestiging in Reutum heeft. Op die locatie is een mobiele puinbreker aanwezig, welke maximaal 12 keer per jaar in gebruik mag zijn. Het sloopbedrijf wil op het Tubbergse industrieterrein eenzelfde soort installatie gaan gebruiken, maar deze vaker inzetten. “Tussen dat maximale van 12 keer en een oneindig aantal, daar zit juridisch gezien geen andere optie tussen. Dat is het lastige, ook voor ons. We kunnen dus geen andere aanvraag doen, want we willen er wel vaker dan 12 keer per jaar puin kunnen breken”, vertelt bedrijfsleider Marc Blokhuis. Het precieze aantal kan hij nu niet inschatten, want hangt volgens hem samen met de toekomstige vraag en het aanbod op dat moment.

Voordat de vergunningsaanvraag definitief bij de gemeente ingediend werd, heeft Kamphuis de buurt en omliggende bedrijven per brief op de hoogte gebracht van hun voornemen. Het bericht zorgde echter voor onrust en een bijeenkomst waarbij buurtbewoners en ondernemers afgesproken hebben om in verzet te komen tegen de plannen van de Reutummers. “Laat ik vooropstellen, we hebben niks tegen Kamphuis. Maar we willen gewoon geen overlast, iets dat er – zoals het er nu naar uitziet – wel lijkt te komen. Dit is voor ons nog de beginfase, de tijd van het informeren. We denken namelijk dat veel mensen zich niet eens beseffen wat zo’n puinbreker inhoudt. Dat willen we graag duidelijk maken. Bovendien willen we eerder met de gemeente praten dan ertegen”, benadrukt omwonende/ondernemer Henk Nijenkamp. Op de informatieavond waren meer dan 20 personen aanwezig, nog afgezien van degenen die zich vanwege andere verplichtingen of vakantie afgemeld hadden. Een aantal heeft reeds juridische bijstand ingeschakeld om de voorlopige vergunning van Kamphuis desnoods bij de rechter aan te gaan vechten.

‘Geen gelopen race’

Volgens wethouder Erik Volmerink heeft de gemeente tegen iedere vergunningsaanvraag een open grondhouding en zal het niet op voorhand iets afwijzen. “Dat hebben we door akkoord te gaan met het ontwerp-bestemmingsplan van Kamphuis ook aangegeven. Maar dit betekent niet automatisch dat het al helemaal rond is. Die aanvraag ligt nu ter inzage en men mag daar vervolgens iets van vinden. Daar is iedereen vrij in”, aldus Volmerink. “Ik meen ook dat de puinbreker maar een paar keer per maand gebruikt gaat worden, al weet ik dat niet helemaal zeker.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen