Tubbergen krijgt een eigen innovatiehub

Foto: Redactie

Om de werkgelegenheid en arbeidsparticipatie te bevorderen wil de gemeente Tubbergen i.s.m. ondernemers en het onderwijs een zogeheten innovatiehub realiseren.

Er zijn in den lande al diverse innovatiehubs actief, o.m. in de regio Achterhoek. Met zo’n hub willen de initiatiefnemers zorg dragen voor een directe verbinding met studenten en voor meer naamsbekendheid van de bedrijven uit de gemeente Tubbergen. “De aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven is niet optimaal. Veel bekwame afgestudeerden uit onze regio keren het oosten van Nederland de rug toe en bouwen elders hun carrière op. Onze bedrijven hebben aangegeven moeite te hebben om aan goede arbeidskrachten te komen”, aldus het college van burgemeester en wethouders in de onderbouwing. “Ook het verkrijgen van studenten voor stage- en/of afstudeeropdrachten is heel lastig. De bedrijven in de gemeente Tubbergen zijn ondanks veel eigen inzet te onbekend bij de studenten. Dit zijn wel de potentiële arbeidskrachten van de toekomst voor onze bedrijven. Als gemeente willen we faciliteren bij het opzetten van een samenwerking tussen bedrijven in onze gemeente en het onderwijs zodat beide elkaar makkelijker weten te vinden en er samenwerkingsverbanden ontstaan.”

Werking hub

In de Achterhoek, Varsseveld om precies te zijn, zijn 3 bedrijven een jaar of 5 geleden gestart met een innovatiehub: Innovar. De bedrijven werken intensief samen en dit maakt het mogelijk een projectmanager specifiek voor studenten in dienst te nemen. Deze persoon begeleidt de studenten naast de inhoudelijk begeleider van het bedrijf. Dit zorgt voor het ontzorgen van de bedrijven.

De innovatiehub is bedoeld om enerzijds getalenteerde studenten met een frisse blik goed te begeleiden tijdens een stage, project of afstudeeropdracht en anderzijds is het de taak van de bedrijven om studenten bekend en vertrouwd te maken met het bedrijfsleven. Ook helpen de studenten de bedrijven om continu te blijven innoveren door te werken aan innovatieve projecten tijdens stage of afstuderen.

Een innovatiehub wordt aangestuurd door de projectmanager.

Tubbergen

Kamphuis Sloopwerken uit Reutum, Bouwmetaal uit Tubbergen en Loohuis Energie en Installatie advies uit Fleringen/Tubbergen hebben hun steun toegezegd aan de Tubbergse innovatiehub. Mogelijk sluiten ook Groothuis Timmerfabriek uit Harbrinkhoek, Bomech uit Albergen en andere bedrijven nog aan.

Het totaalbedrag van de projectsubsidie is €60.000 verdeeld over 3 jaar, op voorwaarde dat ook de werkgevers bijdragen. De gemeenteraad moet nog wel akkoord gaan.

Reacties