Tonny Busscher maakt na 12 jaren raadswerk plaats voor nieuwe aanwas

Tonny Busscher
Tonny Busscher
Foto: Mark Mensink

“Ik ben nu 61, bijna 62 jaar. Het is goed geweest zo. Tijd voor nieuwe mensen.” CDA-raadslid Tonny Busscher heeft er nu bijna 3 raadsperiodes op zitten en wil voor de komende verkiezingen niet meer op de kandidatenlijst, mede om plaats te maken voor jonge aanwas – zoals hij dat zelf omschrijft.

Als voormalig LTO-topman in de gemeente Tubbergen kende Busscher de klappen van de zweep in de agrarische wereld al. Zo rolde hij als het ware in de politiek, juist vanwege die kennis. “Toen ik daarmee stopte, werd ik gepolst om namens het CDA in de gemeenteraad zitting te nemen of althans om op een verkiesbare plek te komen. We kregen genoeg stemmen en ik kwam aldus in de raad. Dat is inmiddels zo’n 12 jaar terug. Hoewel ik nog ontheffing zou kunnen aanvragen, aangezien ik de afgelopen 4 jaren als fractievoorzitter heb gediend, is er bij ons de regel geldt dat je maximaal 3 periodes kunt dienen. Daarom heb ik al enige tijd geleden besloten ervan af te zien om nog een keer verkiesbaar te zijn”, zegt Busscher. “Binnenkort wordt de definitieve kieslijst besproken en vastgesteld tijdens de algemene ledenvergadering. Met de namen op die lijst ben ik verder niet betrokken, maar het bestuur is daar wel volop mee bezig.”

Over het samenwerken in de politieke arena heeft de Fleringer een uitgesproken mening. In de jaren 2010-2014 zat Busscher samen met zijn partijleden in de oppositie en baalde toen af en toe stevig dat een naar zijn mening goed voorstel ‘afgeschoten’ werd door de toenmalige coalitie met Gemeentebelangen/VVD en PvdA. “Ach ja, dat hoort er ook bij”, relativeert hij direct. “Nu zijn de rollen anders, maar dat wil niet zeggen dat wij blind zijn voor wat er speelt en wat andere partijen voorstellen. Integendeel zelfs. Ik heb het even nagekeken en wat blijkt is dat in de afgelopen 4 jaren er geen enkel amendement of moties is geweest vanuit het CDA waarbij tegelijkertijd niet ook een raadslid van een andere partij dat voorstel mede heeft ondertekend. Dat lijkt me alleszeggend, nietwaar? Dat is niet voor niks, wil ik er maar mee zeggen. We hebben een brede coalitie, dat klopt. Maar ik moet ook een pluim geven aan de oppositie voor hun constructieve houding. We hebben goed samengewerkt en doen dat nog. We kijken altijd hoe we het beste invulling kunnen geven aan iets om de burgers vooruit te helpen.”

Nieuwe burgemeester

Busscher zelf kijkt met name vol verwondering terug op de periode rondom het afscheid van oud-burgemeester Mervyn Stegers en de uitverkiezing van de nieuwe burgemeester, Wilmien Haverkamp-Wenker. Hij had hierin een prominente rol toebedeeld gekregen, iets wat hij als een hele eer heeft ervaren. “Ik mocht de voorzitter van de vertrouwenscommissie zijn, waarin werd bepaald wie het uiteindelijk zou worden. Daarin hadden de fractievoorzitters, de griffier, de gemeentesecretaris en iemand vanuit het college zitting. Het was allemaal heel bijzonder, want geen van ons had ooit eerder zoiets gedaan. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die me uit de afgelopen jaren bijgebleven zijn, maar dit was wel heel apart”, geeft Busscher aan.

Leider en coach

Vanuit de CDA-geledingen wordt zeer vleiend over Busscher gesproken. Zo noemt wethouder Roy de Witte hem zijn goede vriend en mentor, iemand die ervoor zorgt dat er een goede teamspirit binnen de groep raadsleden is gebleven en er altijd voor anderen is. “Net als in het voetbal heb je mensen die scoren of verdedigen, maar ook anderen die alles begeleiden van wedstrijd tot wedstrijd. Zo’n iemand is Tonny bij uitstek. Hij hield de boel bij elkaar – om zo te zeggen, en dat is heel waardevol. Niet alleen binnen het CDA, maar ook met andere partijen. Tonny is de man van de samenwerking, de uitgestoken hand”, omschrijft De Witte. “Ik ga hem zeker missen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen