“Het Raadhuisplein glinstert en dat kost evenementenorganisaties geen cent”

Roy de Witte
Roy de Witte
Foto: CDA Tubbergen

Er brak gisteren van allerlei kanten behoorlijk wat kritiek los toen bleek dat er onduidelijkheid is ontstaan over de verrijdbare boombakken die op het Raadhuisplein in Tubbergen geplaatst gaan worden. Gemeentebelangen/VVD wilde alleen weten hoe het precies zit, maar het kwaad was daarmee al geschiedt.

Meer beleving, meer reuring en meer groen op het Raadhuisplein. Dat bleek vorig jaar uit onderzoek de wens van inwoners en ondernemers van de gemeente Tubbergen. Een handschoen die is opgepakt door het kernteam Tubbergen Bruist en een aantal betrokken ondernemers in de vorm van een groenplan voor het centrum. Daarbij is een verband gelegd met de Glinstering.

Tubbergen Bruist is een proces van ondernemers, inwoners en de gemeente om samen te werken aan een bruisend centrum. Een samenwerkingsverband, waarin mensen zichzelf overstijgen en buiten de gebaande paden durven te denken. “Een manier van samenwerken die nieuw is, waar lef voor nodig is en resultaat heeft”, zegt wethouder Roy de Witte. “Er zijn veel nieuwe initiatieven en evenementen, nieuwe ondernemers, vertrouwen in elkaar en daardoor een flow waarin we dingen uit te durven proberen en dit werkt. Het groenplan is daarvan een concreet voorbeeld. De boombakken, die worden gemaakt van de ‘glinsterstenen’ waarmee straks heel Tubbergen omgetoverd moet worden in een glinsterend geheel, zijn een gezamenlijke investering tussen ondernemers, provincie Overijssel en de gemeente Tubbergen, waarbij de Stichting Ondernemers Hart Tubbergen (SOHT) formeel eigenaar is van het project. Ondernemers en gemeente dragen gezamenlijk zorg voor het onderhoud en het beheer en de gemeente Tubbergen neemt de verplaatskosten van de bakken bij evenementen voor haar rekening. Het gaat daarbij om 6 grote vaste evenementen en wellicht incidenteel om een paar kleinere evenementen.”

“Het bericht dat het verplaatsen van deze bakken €2.500 kost per evenement en dat deze kosten worden doorberekend aan de organisatoren is onjuist en verkeerd gecommuniceerd vanuit ons als gemeente”, zegt wethouder de Witte. “Het verplaatsen voor alle evenementen samen kost de gemeente op jaarbasis om en nabij de €2.500. Dit wordt absoluut niet verhaald op de organisatoren van evenementen.”

De wethouder betreurt het dat het verhaal op deze manier de wereld in is gekomen. “Dat Tubbergen Bruist hiervan de dupe is geworden, vind ik niet alleen ontzettend jammer, maar ook vooral onverdiend”, benadrukt hij. “Als er één groep mensen is die zich enorm inzet voor de leefbaarheid in het centrum van Tubbergen, dan zijn zij het wel. Want laten we eerlijk zijn, reuring in het centrum is belangrijk voor al onze kernen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen