Vragen aan provinciebestuur over veiligheid gaswinning in regio Hardenberg

Foto: Marten Lambers

De Statenfractie van het CDA en GroenLinks willen zo snel mogelijk meer duidelijkheid van Gedeputeerde Staten over de berichtgeving betreffende mogelijke aardbevingen in Overijssel.

Ze werden onaangenaam verrast over het bericht dat de NAM ook na 2020 gas wil winnen in Hardenberg met, zoals dat volgens hen nu lijkt, onaanvaardbare risico’s. “We voelen, ook in overleg met de Hardenbergse CDA-fractie, het college over de kwestie stevig aan de tand. Vooral omdat we vorig jaar nog afspraken dat we bij dergelijke aanvragen vooraf ge├»nformeerd zouden worden”, aldus Bouwien Rutten (CDA-woordvoerder milieu en energie).

Veel vragen

Er zijn wat de Statenfracties betreft nog veel vragen onbeantwoord. Ze willen weten of en hoe lang het provinciebestuur al op de hoogte was van de plannen van de NAM. Ook zijn er vragen gesteld over hoe de provincie en gemeenten zorg kunnen dragen voor de veiligheid van de inwoners van de regio Hardenberg.

De NAM is blijkens de berichten van plan het gas uit de grond te halen met de omstreden methode ‘fracken’. De fracties zijn ook erg benieuwd wat het provinciebestuur hiervan vindt. Daarnaast willen beide partijen ook een uitspraak van het college over eventueel uit te keren schadevergoedingen.

Reacties