PvdA wil dat gemeente een drone koopt voor ‘koning van de weidevogels’

De gemeente Tubbergen zou met geld over de brug moeten komen voor de actie Red de Grutto om de voorkomen dat weidevogels uitsterven in hun directe omgeving.

Fractievoorzitter Henk Wessels van de PvdA komt binnenkort met een voorstel om een bedrag voor de actie van de Vogelwerkgroep Geesteren te doneren. Het initiatief kreeg de afgelopen maanden al veel steun van politici als de oud-ministers Cees Veerman en Henk Kamp, Europarlementariër Annie Schreijer en ook burgemeester Wilmien Haverkamp.

Wessels vindt dat er nu concreet iets moet gebeuren. De voorman van de PvdA verdiept zich al 20 jaar in de vogelstand in de gemeente Tubbergen. Hij vindt het tijd voor actie. “Volgens de site van de Vogelwerkgroep is komend jaar cruciaal”, zegt Wessels. “Als er dan geen drone beschikbaar is, leveren ook de laatste nesten grutto’s geen nieuwe paartjes meer op.” Volgens de werkgroep zegt hij in het najaar met een motie te komen om eventueel de complete drone voor 25.000 euro te kopen.

Weilanden onder water

Vogelliefhebbers noemen de grutto ‘de koning van de weidevogels’ om diens bijzondere eigenschappen. De vogel wordt relatief erg oud, vliegt enorme afstanden en komt in het voorjaar bijna alleen in Nederland voor. Als de grutto verdwijnt, zullen ook soorten als de kievit, de leeuwerik en de wulp verdwijnen – is de verwachting. Deze vogels zijn nu al zeldzaam geworden in bijvoorbeeld Twente.

Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Geesteren werken nauw samen met boeren in de omgeving die graag meewerken de weidevogelstand te herstellen. “Boeren merken dat het stil wordt op het platteland”, zegt Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren. “Zij missen hun weidevogels.”

De Vogelwerkgroep wil komende maanden op zoek gaan naar weilanden die iets, vijf centimeter, onder water kunnen worden gezet. “Met kleine ingrepen is dat al mogelijk”, zegt Schröder. Dat gebeurt slechts enkele weken in het voorjaar, wanneer weidevogels voedsel zoeken en een nest hebben.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden