Gratis nestkastjes in strijd tegen de eikenprocessierups

Foto: Gemeente Tubbergen

Om het aantal eikenprocessierupsen aankomende zomer te verminderen, biedt de gemeente Tubbergen inwoners de mogelijkheid een gratis nestkastje aan te vragen.

In de nestkastjes nestelen zich mezen die veel (eikenprocessie)rupsen eten. Door het ophangen van nestkastjes in de buurt van eikenbomen, wil het gemeentebestuur de komst van mezen stimuleren.

Overlast

De laatste jaren neemt het aantal rupsen en de overlast hiervan toe. Dit komt mede door de verandering van het klimaat en de veranderende van de biodiversiteit. “Als gevolg daarvan zijn er onvoldoende natuurlijke vijanden die de eikenprocessierups te lijf gaan, zoals koolmezen, vleermuizen en bepaalde soorten insecten. Met het ophangen en uitgeven van nestkastjes, hopen we dat de komst van insecten en vogels bij eikenbomen toeneemt”, vertelt wethouder Erik Volmerink.

Aanvragen

Een aanvraag indienen kan tot 7 maart 2019 door een mail te sturen naar [email protected] met daarin de vermelding van naam, adres en woonplaats. Hierna volgt meer informatie.

De actie geldt zolang de voorraad (200 stuks) strekt en is alleen voor inwoners van de gemeente Tubbergen. Per adres kan één nestkastje worden aangevraagd. Het nestkastje moet zelf opgehangen worden.

Sociaal project

De kastjes zijn als bouwpakket gemaakt door deelnemers uit de sociale werkvoorziening van Soweco Tubbergen. Deelnemers en bewoners van De Korenschoof in Reutum hebben de kastjes in elkaar gezet en verzorgen de verspreiding.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden