‘Breng overtollige medicijnen terug naar de apotheek’

Voor de entree van het gemeentehuis in Tubbergen is vanmorgen een metershoog rietje geplaatst als start van de campagne tegen het achteloos door een riool spoelen van medicijnen.

Het medicijngebruik neemt toe in Nederland. Overtollige medicijnen worden soms door het toilet gespoeld of resten daarvan komen via urine en ontlasting in het riool en vervolgens bij rioolwaterzuiveringen van waterschappen terecht. Die medicijnresten kunnen door de rioolwaterzuiveringen echter maar gedeeltelijk uit het afvalwater worden gezuiverd. Hierdoor komen deeltjes van medicijnresten (zoals bijvoorbeeld hormonen uit de pil) in beken, rivieren of het grondwater terecht waar ze van invloed kunnen zijn op het waterleven, grondwater en de drinkwatervoorziening.

Er is maar één (simpele) oplossing voor dit probleem: spoel medicijnresten niet door de wc, maar lever ze in bij de apotheek. Dat is ook precies waar apotheker Ernst-Jan Horst, die maandagochtend samen wethouder Ursula Bekhuis-Groothuis het symbolische drinkrietje plaatste, toe oproept.

“Waarom een rietje? Omdat dit symbool staat voor drinkwater”, zegt de wethouder. “Op deze manier willen we mensen bewustmaken van het feit dat ook wijzelf iets kunnen doen voor een schoner milieu. Je kunt wel denken: ach, wat maken die paar pilletjes van mij nu voor verschil. Maar als iedereen dat denkt, dan komt er heel veel terecht waar het niet hoort. Als iedereen vanaf nu zijn of haar overtollige medicijnen inlevert bij de apotheek, dan zorgen we er met elkaar voor dat ons drinkwater schoner wordt. Want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit.”

Volgens apotheker Horst wordt er redelijk veel ingeleverd bij de apotheken in de gemeente, maar het kan volgens hem altijd nog meer. “Wij zamelen het in en brengen het iedere week naar het gemeentelijk afvalpunt”, vertelt hij. “We hopen dat we het op dit gebied nog wat drukker gaan krijgen. We hebben in elk geval al een paar grotere afvalbakken aangeschaft.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden