Familie plaatst bijzonder bankje om ouders Oude Avenhuis te herdenken

Op de es van Albergen staat tussen de bomen sinds kort een opvallend bankje.

Niet aan één, maar twee kanten kun je erop zitten. Om even uit te rusten of van de omgeving te genieten. Het bankje is een goed voorbeeld van burgerparticipatie, de manier waarop de gemeente waar mogelijk samenwerkt met inwoners.

Het initiatief voor de zitplek kwam van Jos Oude Avenhuis en zijn familie, voor wie de plek aan de Stamshoekweg heel bijzonder is. “Als kind speelden we hier in de moestuin van onze ouders”, vertelt Jos over de specifieke plek. “Mijn ouders, geboren in 1922 en 1929, woonden aan weerszijden van de Alberger Esch. Vanaf deze plek kijk je uit op het ouderlijk huis van mijn vader en aan de andere kant op het ouderlijk huis van mijn moeder. Toen onze moeder dit jaar overleed, zochten we een plek waar we onze beide ouders kunnen herdenken. Een plek die betekenis heeft en waar we een goed gevoel bij hebben.”

Op de rugleuning van het houten bankje is een plaatje bevestigd met een oude verlovingsfoto van Bernard Oude Avenhuis en Sien Evers. De familie bezoekt de plek regelmatig. “We fietsen er wel eens en zitten daar dan gewoon even. Ook mijn broers en zussen wonen in de buurt. Allemaal gaan we zo nu en dan naar de plek, waar we zoveel herinneringen hebben.”

Snel geregeld

Voor het plaatsen van de bank was toestemming nodig van de grondeigenaar. Dat bleek de gemeente Tubbergen. “Ik mailde mijn verzoek en kwam al snel in contact met de Contactpersoon Openbare Ruimte (COR) Jan Busscher. Samen zijn we ter plaatse gaan kijken. Ik moest een overeenkomst tekenen met standaardvoorwaarden. Al met al was het goed en snel geregeld.” Nu staat het er. Een rustplek voor fietsers en tegelijkertijd een waardevolle gedenkplek voor de familie Oude Avenhuis.

Busscher gaf toestemming voor de plaatsing. Hij noemt het bankje een hartstikke mooi initiatief. “Het is een goed idee en de achterliggende gedachte is bijzonder. We vinden het mooi als mensen zelf iets doen in de openbare ruimte. Een idee of wens hoeft niet altijd groot te zijn. Elk initiatief is welkom.”

Contactpersoon Openbare Ruimte

De afdeling Openbare Ruimte van de gemeente Tubbergen wil waar mogelijk samenwerken met de bewoners. “De inrichting, het beheer en onderhoud van de leefomgeving is iets van ons samen. Daarom worden bewoners vooraf betrokken bij nieuwe plannen. Vaak is er meer mogelijk dan men denkt”, benadrukt de COR.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen