Gemeente en SWTD openen corona-hulplijn

Foto: CC0

Veel mensen hebben het moeilijk door het coronavirus, dat een groot deel van het land plat legt en ervoor zorgt dat de dagelijkse routine ineens anders is geworden.

Veel mensen zijn gewend aan vaste patronen: naar het werk, naar school, boodschappen doen, sport, naar de bingo of een bezoekje aan het dichtstbijzijnde Kulturhus voor een kopje koffie. Overal zit een sociale component aan. Even kletsen, even elkaar in de ogen kijken en ‘gewoon’ met elkaar zijn.

In deze tijden van uitzonderlijke maatregelen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan is eigenlijk alles even anders. “Mensen die voor het coronavirus prima in staat waren om voor zichzelf te zorgen, kunnen nu in de problemen komen. Dat geldt voor jong en oud. Ze kunnen hun huis niet meer uit, mantelzorgers komen minder vaak of niet en school of dagbesteding is stopgezet”, legt wethouder Hilde Berning uit. En daar wilde de gemeente Tubbergen samen met SWTD wat voor doen. “We proberen een helpende hand te bieden door praktische ondersteuning te bieden of een luisterend oor.”

Hulplijn

Stichting Welzijn Dinkelland Tubbergen en de gemeente Tubbergen hebben de handen ineengeslagen en een hulplijn opgericht. SWTD heeft haar reguliere werkzaamheden kunnen ombuigen naar een corona-hulplijn.

“We zijn eigenlijk een punt waar alles samen komt”, geeft directeur Hans Weusthof van de SWTD aan. “Er zijn zoveel mooie initiatieven die ontstaan, maar er zijn ook veel vrijwilligers die graag wat zouden willen doen. Bij het hulppunt brengen we dat samen. We zijn telefonisch bereikbaar voor vele vragen waarbij men misschien nu even niet meer zo goed weet waar ze daarmee naartoe moeten. Of het nu gaat om opvoedvragen, mantelzorgondersteuning, initiatieven voor inwoners, behoefte aan een luisterend oor of informatie: onze sociaal werkers ondersteunen, adviseren en helpen waar nodig.”

Niet naar school

Ook voor kinderen en hun ouders zijn het rare tijden. Een tijd geen school, vriendjes, vriendinnetjes dagelijks zien, sporten of bezig zijn met andere hobby’s. Ouders die thuiswerken.

“Voor kinderen is er ook veel veranderd de afgelopen weken. Maar niet voor iedereen is dat even makkelijk geregeld. Dat kan te maken hebben met faciliteiten of met de thuissituatie waar misschien de spanningen wat hoger oplopen dan normaal gesproken. Ook daarvoor kan contact op worden genomen met de hulplijn, ook als iemand zich zorgen maakt over een ander”, aldus wethouder Berning.

Vanaf 30 maart

De hulplijn is vanaf maandag 30 maart op werkdagen bereikbaar van 9 tot 17 uur via tel. 085-0514058 of per mail op [email protected].

“Fantastisch om te zien hoeveel saamhorigheid er is in onze gemeente. Veel organisaties en vrijwilligers zetten zich in en er ontstaan allerlei initiatieven. Maak daar ook vooral gebruik van. Samen komen we deze crisis door”, benadrukt de wethouder.

Dossier: Corona
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen