Mening gevraagd over het lokaal sportakkoord

Foto: Gemeente Tubbergen

Met plezier sporten en bewegen is altijd belangrijk, en daarom is sportformateur Moniek Kleinsman bezig om een Lokaal Sport/beweegakkoord op te zetten.

“Ik ben erg benieuwd welke ideeën inwoners en ondernemers hierbij hebben, dus wil ik hen vragen een enquête in te vullen”, aldus Kleinsman. De sportformateur begeleidt het lokale proces vanuit een onafhankelijke rol. “Hier ben ik in februari mee begonnen”, vertelt ze. “Sindsdien heb ik veel partijen gesproken. Ik ben uiteraard ook benieuwd naar de ideeën van inwoners en ondernemers: wat vindt u belangrijk voor het Lokaal Sport/beweegakkoord? Mist u bijvoorbeeld nog bepaalde sport of beweegactiviteiten in de gemeente? Dit is de kans om uw mening te geven, vul daarvoor de enquête in.”

Deelnemen kan via deze link. De sluitingsdatum is 26 april aanstaande. Dat sporten en bewegen voor veel mensen belangrijk is, blijkt ook nu men zoveel mogelijk thuis moeten blijven. “We zien juist in deze bijzondere tijd dat mensen heel creatief worden, ook op sportief gebied”, zegt sportwethouder Hilde Berning. “Online worden sportlessen, beweegtips, challenges en andere ideeën gedeeld. Zo kan ieder op zijn eigen niveau toch op een leuke manier sporten of bewegen. En dat is precies wat we op grote schaal ook met het Lokaal Sport/beweegakkoord willen: dat iedereen in onze gemeente met plezier kan sporten en bewegen.”

In het akkoord leggen alle betrokkenen samen vast hoe ze dat gaan doen. “Zo ontstaat er hopelijk nieuwe en creatieve samenwerking tussen verschillende partijen. Dat zijn sportverenigingen, maar ook zorg- en welzijnsorganisaties, het onderwijs of bedrijfsleven. Juist door samen te werken kunnen we meer
bereiken.”

Eerste concept

Met de realisatie van het Lokaal Sport/beweegakkoord sluit Tubbergen aan bij het Nationaal Sportakkoord. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft budget beschikbaar gesteld om dit landelijke akkoord op lokaal niveau in te vullen, waar de gemeente Tubbergen gebruik van maakt.

Het Lokaal Sport/beweegakkoord Tubbergen begint al vorm te krijgen. “Ik heb onder andere gesproken met sportverenigingen, fysiotherapeuten, wijkverpleegkundigen, UWV, GGD, scholen, dorpsraden en vrijwilligers”, somt Kleinsman op. “Alle input die ik heb verzameld in mijn retro sporttas is uitwerkt en gedeeld met de betrokkenen. Binnenkort verwacht ik het eerste concept te kunnen delen, dat gaat vanwege de coronamaatregelen helaas digitaal.”

Het definitieve Lokaal Sport/beweegakkoord Tubbergen hoopt Kleinsman eind juni af te hebben. “Het is nog even afwachten of we voor de feestelijke ondertekening wel bij elkaar kunnen komen, maar we gaan hier sowieso wat voor regelen – ook als het niet live kan.”

Wie geïnteresseerd is in de input die de sportformateur heeft opgehaald, kan dit vinden op www.tubbergen.nl/lokaal-sportbeweegakkoord.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden