Gemeente vraagt nesten eikenprocessierups direct te melden

Foto: Mark Mensink

De gemeente Tubbergen heeft dit voorjaar de eikenprocessierups preventief bestreden binnen de bebouwde kom, maar daarbij zijn mogelijk niet alle rupsen verwijderd.

De komende twee maanden is de overlast van de eikenprocessierups door hun brandharen het grootst. De gemeente laat nesten daarom door een gespecialiseerd bedrijf wegzuigen. “Het is niet haalbaar om dat overal te doen, maar het gebeurt wel op plekken waar veel mensen in aanraking kunnen komen met de brandharen”, vertelt wethouder Erik Volmerink.

Een nest melden

“We halen nesten weg uit bomen die niet preventief zijn behandeld of uit de bomen waar toch één of meerdere nesten in zitten. Dit hangt wel af van het aantal en de grootte”, vervolgt de wethouder.

Wie overlast van de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen ondervindt kan meteen een melding maken via http://www.tubbergen.nl/melding-openbare-ruimte of dit doorbellen via tel. 0546-628000. Beschrijf zo duidelijk mogelijk de locatie van de boom. Een medewerker van de gemeente beoordeelt vervolgens of bestrijding nodig is. “Ook nesten die uit de boom zijn gevallen kunnen nog overlast geven. Pas hiervoor op en meld zo’n nest ook bij ons.”

Plekken met hoog risico

Bestrijding gebeurt alleen op plekken waar een verhoogd risico geldt. Dit is op drukke plaatsen (centra, fietspaden) of bij risicoplekken (speelplaatsen, scholen en verzorgingstehuizen). Als het nest inderdaad voor veel overlast zorgt, schakelt de gemeente een gespecialiseerd bedrijf in om het nest te verwijderen. Dit vindt overdag plaats, omdat de rupsen zich dan in hun gezamenlijke nesten bevinden. De verwijdering kan enige verkeershinder veroorzaken.

Wie in eigen tuin last van eikenprocessierupsen heeft, kan deze volgens de wethouder maar beter niet zelf proberen te bestrijden. De minuscuul kleine brandhaartjes kunnen dan vrijkomen en jeuk en huiduitslag veroorzaken. Ze kunnen ook in iemands oog of de keel terecht komen en dan tot ernstige klachten leiden.

De haren van de eikenprocessierups kunnen bij harde wind uit de nesten waaien. “Zet daarom op winderige dagen geen ramen open als er aangetaste eiken in de buurt staan”, tipt de wethouder. Hang ook geen was onder of vlakbij de eiken om te drogen en fiets niet zonder lange mouwen en (zonne)bril door een eikenlaan.

Reacties