‘Zonder coronaproof plan geen kampeerfeest’

Foto: FreeImages.com/Johnny Maroun

Het was een hele tijd spannend, maar het lijkt erop dat de kampeerfeesten voor jongeren kunnen doorgaan.

Vanaf 1 juli mag er gekampeerd worden, mits er goed rekening wordt gehouden met de coronamaatregelen. Om ervoor te zorgen dat dit ook echt gebeurt, moeten jongeren tegelijk met de ondertekende spelregels ook een ‘coronaproof kampeerplan’ inleveren bij de gemeente.

De zomer van 2020 ziet er voor veel mensen totaal anders uit dan anders. Er zijn geen festivals en verre vakanties zitten er niet in. Maar één ding blijft hetzelfde en dat zijn de kampeerfeesten. Het is inmiddels een echte traditie geworden: het begin van de zomervakantie vieren door het samen kamperen met je vrienden. Hoewel het er lang naar uitzag dat deze feesten niet door konden gaan, zijn de maatregelen nu zo versoepeld dat het kan – op voorwaarde dat de kampeerders zich strikt aan de regels houden.

“Best spannend”, vindt burgemeester Haverkamp. “Je moet er niet aan denken dat één van de kampeerfeesten achteraf gezien een besmettingshaard blijkt. Maar de huidige regels van het RIVM laten het toe en zelf vinden we ook dat met name de jeugd in de afgelopen maanden al best veel aan sociale activiteiten heeft moeten missen. We staan het dus toe, maar alleen wanneer ze zich echt heel goed aan de coronamaatregelen houden.”

Planning

Om jongeren hierover serieus te laten nadenken, zijn kampeergroepen verplicht een coronaproof kampeerplan aan te leveren, waarin ze nauwkeurig omschrijven met hoeveel jongeren ze gaan kamperen en op welke manier zij dat veilig doen. “Je kan hierbij denken aan het slapen in afzonderlijke tentjes, zorgen voor voldoende desinfectiemiddelen, ervoor zorgen dat je niet uit elkaars flesjes drinkt en niet allemaal in dezelfde chipszak graait”, noemt raadslid Noortje Haarman op.

Zij draait namens de gehele Tubbergse raad mee in de ambtelijke werkgroep kampeerfeesten. Of dat gebruikelijk is? “Nee, dat is het niet”, zegt ze. “Maar aangezien we in het kader van ‘bestuurlijke vernieuwing’ steeds op zoek zijn naar manieren waarop we als gemeenteraad op een laagdrempelige manier in contact kunnen komen met onze inwoners, is het heel mooi om dit op deze manier samen op te pakken.”

Op dit moment is nog niet duidelijk hoe de wereld eruit ziet na 1 juli en wat dan de maatregelen zijn. Er bestaat dus altijd een (kleine) mogelijkheid dat het kamperen toch geen doorgang kan vinden. Jongeren die van plan zijn om in de maand juli een kampeerfeest te houden, kunnen de spelregels downloaden op de gemeentelijke website en deze vóór 25 juni ingevuld en ondertekend inleveren bij de publieksbalie in het gemeentehuis of naar de gemeente mailen.

Daarnaast moet een coronaproof kampeerplan worden ingeleverd. Dit is verplicht: zonder plan geen kampeerfeest.

Reacties