Tubbergenaren leveren minder vuilnis aan en scheiden dat steeds beter

Foto: Redactie

Zowel de hoeveelheid restafval als pmd-afval van inwoners van de gemeente Tubbergen zijn in 2019 gedaald, zo blijkt uit de cijfers van afvalinzamelaar Rova.

Wethouder Ursula Bekhuis is blij met het resultaat, maar ziet ook ruimte voor verbetering. “We voldoen nog niet aan de ambitie vanuit Afvalloos Twente, maar we zijn op de goede weg.” De Twentse gemeenten hebben als ambitie uitgesproken om in 2030 de hoeveelheid restafval terug te brengen tot maximaal 50 kilo per persoon per jaar.

De hoeveelheid kilo restafval per Tubbergse inwoner is het afgelopen jaar met 1 kilo voorzichtig gedaald naar 64 kilo. Ook de inzameling van pmd (plastic, metalen en drankkartons) laat een dalende lijn zien van 39 kg per inwoner in 2018 naar 37 kg in 2019. De hoeveelheid kilo gft is juist gestegen van 157 kg naar 168 kg per inwoner.

Het scheidingspercentage van afval in Tubbergen is 80%, waarmee wordt voldaan aan de landelijke norm van 75%. “Een mooi resultaat!”, laat de wethouder weten. “Ik hoop dat onze inwoners zich willen (blijven) inzetten voor het goed scheiden van afval. Samen kunnen we zorgen voor een prettige en duurzamere leefomgeving. Niet alleen voor onszelf, maar ook juist voor volgende generaties. Laten we daarom met elkaar de schouders eronder zetten, zodat we de doelstelling voor 2030 halen.”

Om inwoners te (blijven) stimuleren om hun afval goed te scheiden, haakte de gemeente Tubbergen dit jaar aan bij de bewustwordingscampagne Terugwinnaars van Rova. De campagne laat zien wat het belang is van goed afval scheiden. Door goed te scheiden, komt geen afval tussen de grondstoffen en kunnen die grondstoffen weer gebruikt worden voor het maken van nieuwe producten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden