Aanpak voor- en vroegschoolse educatie blijkt succesvol

Kinderopvang van Bambino in Albergen
Foto: Mark Mensink

Al enige tijd kent de gemeente Tubbergen voor- en vroegschoolse educatie (VVE), een onderdeel van het onderwijsachterstandenbeleid vanuit de Rijksoverheid.

Naast de taalontwikkeling speelt ook de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van het kind een belangrijke rol. In de gemeente Tubbergen is het VVE-programma voor alle kinderen beschikbaar, niet alleen voor de kinderen met een onderwijsachterstand. Dat blijft ook de komende jaren zo.

Vrijwel alle Tubbergse kinderdagverblijven werken met het programma Uk en Puk, voor alle peuters tussen de 2,5 en 4 jaar. Het aanbieden van zo’n VVE-programma is een verplichting voor gemeenten. Het consultatiebureau is vaak degene die een kind hiervoor een indicatie geeft. Dit gebeurt zodra zij een bepaalde achterstand constateren, zoals bijvoorbeeld op het gebied van taal.

Het VVE-programma is in de gemeente Tubbergen sinds 2011 voor alle kinderen toegankelijk en niet alleen voor de groep met een VVE-indicatie. “Wij hebben er juist heel bewust voor gekozen om niet alleen deze groep met VVE te laten leren. Het is belangrijk om te voorkomen dat kinderen op jonge leeftijd al in een hokje worden geplaatst en bijvoorbeeld in een aparte groep worden geplaatst. Ze moeten zoveel mogelijk gewoon samen kunnen opgroeien en samen kunnen leren, zover als dat kan. Door alle kinderen met het VVE-programma te laten leren, valt een kindje met een VVE-indicatie ook niet op en gaat gewoon mee in de groep. De afgelopen jaren hebben we dit ook zo gedaan en dat is erg goed bevallen”, vertelt wethouder Hilde Berning. “Daarom verlengen we dit voor de komende jaren.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden