‘Grote of kleine portemonnee, alle kinderen doen mee!’

Foto: CC0

Voor gezinnen die het niet breed hebben is het soms lastig de kosten voor school of (sport)activiteiten te betalen en daarom is er het Kindpakket: een verzameling van verschillende initiatieven en regelingen die ouders (financieel) helpen.

“Alle kinderen moeten mee kunnen doen, ongeacht de financiële thuissituatie”, aldus wethouder Hilde Berning. “Ieder kind heeft recht op een goede start in het leven. Meegaan op schoolreisje, trakteren op je verjaardag, op muziekles of sporten bij een vereniging, dat soort dingen zijn belangrijk voor kinderen”, vertelt ze. “Door het Kindpakket kunnen kinderen meedoen met hun leeftijdsgenootjes en dat is goed voor hun ontwikkeling. We willen voorkomen dat ouders vanwege een kleine portemonnee ‘nee’ moeten zeggen. In het Kindpakket zijn vier regelingen samengebracht. Hierdoor hoeven ouders maar bij één organisatie een aanvraag te doen. We hopen dat dit voor ouders de drempel verlaagt om ook echt een aanvraag te doen.”

Het Kindpakket is onderdeel van de armoedepreventie van Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD). Mariska Jogems, armoedecoördinator van de stichting legt uit: “We merken dat sommige mensen het lastig vinden om over hun financiële situatie te praten, of denken dat ze niet in de doelgroep vallen omdat ze werk hebben. Maar vaak is er meer mogelijk dan iemand denkt. Men doet bij ons of bij Stichting Leergeld een keer een aanvraag en wij kijken voor welke onderdelen van het Kindpakket ze in aanmerking komen en regelen dit.”

Wat is het Kindpakket?

Het Kindpakket bestaat uit een tegemoetkoming vanuit Stichting Leergeld, de Verjaardagsbox, het Meedoenpakket en het Schoolpakket. Stichting Leergeld wil zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen aan activiteiten tijdens en na schooltijd. “Daarom bieden we ouders met een laag inkomen financiële steun”, legt Loes Ritzen, voorzitter van de stichting, uit. “We richten ons met de stichting op kinderen van 4 tot en met 17 jaar. Voorbeelden van schoolkosten zijn de ouderbijdragen of kosten voor een schoolreisje of kamp. Daarnaast vinden we het belangrijk dat kinderen zich ook buiten school kunnen ontwikkelen en met klasgenootjes kunnen meedoen op het gebied van sport en cultuur. Onze hulp kan bestaan uit een vergoeding voor zwemlessen, sportcontributie, cultuuractiviteit of schoolse zaken.”

De Verjaardagsbox zorgt voor een doos met allerlei spullen om de verjaardag van een kind feestelijk te vieren. Ook verspreiden zij een Sintbox voor pakjesavond en een Vakantiebox. Het Meedoenpakket kan één keer per jaar worden aangevraagd voor bijvoorbeeld een dagje uit of voor de aanschaf van
kleding, zoals een winterjas of schoenen. Het Schoolpakket is bedoeld voor financiële ondersteuning van spullen die noodzakelijk zijn voor school zoals een fiets, schooltas en gymspullen. Of bijvoorbeeld voor de aanschaf van spullen voor school die minimaal vier jaar meegaan zoals een laptop.

Contact

Ouders die meer informatie willen over het Kindpakket, kunnen kijken op www.swtd.nl/ons-aanbod/armoedepreventie/kindpakket of in verband met tijdelijke afwezigheid van Mariska Jogems contact opnemen met Astrid Wessling via [email protected] of op 06-22978612.

Ook kan een aanmelding voor het Kindpakket gedaan worden via Stichting Leergeld gemeente Tubbergen, door te mailen naar [email protected].

Reacties